Fokhagyma kúra – Tisztító kúra

Fokhagyma kúra – Tisztítókúra

/tibeti kínai recept alapján/

Egy ismerősöm édesapja tüdejét néhány éve azért nem merték megoperálni, mert az ultrahang- és a röntgenvizsgálat tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy az aortája gyakorlatilag törékeny „porceláncsővé” vált. A sebészek attól féltek, hogy a főverőér érintésekor az menthetetlenül sérül, és a beteg elvérzik. Hallottam egy ősi tibeti-kínai receptről, és megadtam az ismerősömnek. Kipróbálta, és édesapja aortája – orvosa ugyancsak nagy meglepetésére – teljesen mészmentessé vált, amint azt az ultrahangvizsgálat egyértelműen jelezte! Orvosi szempontból ez egyszerűen döbbenetes! Mivel manapság a legtöbb halálesetet és számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron az érelmeszesedés okoz, ezért örömmel adom közre az egyszerű receptet. (Én is rögtön készítettem egy-egy adagot a szüleimnek és magamnak.)
33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk, majd 10 napig áztatjuk 3 dl, 96%-os, gyógyszertárban kapható alkoholban, lezárt üvegben. Közben naponta egyszer fellötyköljük, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük. Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.

Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve:

 • Reggel Délben Este fokhagyma kúra - tisztító kúra
 • 1. nap: 1 csepp 2 csepp 3 csepp
 • 2. nap: 4 csepp 5 csepp 6 csepp
 • 3. nap: 7 csepp 8 csepp 9 csepp
 • 4. nap: 10 csepp 11 csepp 12 csepp
 • 5. nap: 13 csepp 14 csepp 15 csepp
 • 6. nap: 15 csepp 14 csepp 13 csepp
 • 7. nap: 12 csepp 11 csepp 10 csepp
 • 8. nap: 9 csepp 8 csepp 7 csepp
 • 9. nap: 6 csepp 5 csepp 4 csepp
 • 10. nap: 3 csepp 2 csepp 1 csepp
 • 11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.

A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.

fokhagyma kúra - tisztító kúra

Egyéb érdesességek a FOKHAGYMA-ról

fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Gyógy-, és fűszernövény, melynek hagymagumója fogyasztható; felvágva erőteljes aromával (egyesek szerint illattal, mások szerint szaggal) rendelkezik. Népies neve „foghagyma” vagy „büdös hagyma”.

Alfajai:

 • A. s. ophioscorodon (kemény szárú fokhagyma), ide tartozik az évelő fokhagyma vagy rocambol is
 • A. s. sativum (puha szárú fokhagyma).

Elő- és Dél-Ázsiában őshonos; különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni.

Termesztése

Gerezdjeiről szaporítják; ősszel és tavasszal 20 x 10 cm-es sor- és tőtávolságra duggatják. Mivel meleg- és fényigényes, Magyarországon kiváltképp Makó környékén termesztik. Egyenletes vízellátás mellett bő termést hoz.

Tárolása

Ha a levele és szára elszárad, a gumókat szellős helyen utánszárítják, a rögöktől, gyökérzettől megtisztítják, füzérbe vagy koszorúba fonják, és szellős, száraz helyen (padlás), felfüggesztve tárolják.

Hatóanyagai

Erősen antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta, később 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit; az alliin-t és az abból kialakuló allicin-t. Kínai kutatók által In vitro (emberi szervezeten kívül) végzett kísérletek arra engednek következtetni, hogy az allicin más élettani hatásai mellett ráksejt ellenes tulajdonsággal is rendelkezik. A fokhagyma tartalmaz még szénhidrátotfehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-vitaminB-vitaminC-vitaminE-vitamin), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer erősítő hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.

A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomás csökkentő, baktérium– vírus– és gombaellenes, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatását. Sokáig úgy vélték és néhány korábban elvégzett kísérlet eredményei is arra mutattak, hogy a magas koleszterin szint csökkentésére is hatásos, azonban a Stanford Egyetem vizsgálatai (2007. február) nem igazolták ezt az elképzelést.

Felhasználása

Fiatal növények

Felhasználják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt a pirítós kenyér, vagy a lángosok ízesítéséhez is. A legtöbb húspác és húsfűszer-keverék már-már kötelező alkotóeleme, a curry egyik meghatározó ízanyaga. Gerezdenként, összezúzva vagy szárítva és porítva (például fokhagymasóként) egyaránt használják. A balkáni ételek legtöbbjéhez (ürüsült stb.) nélkülözhetetlen.

Comments

 1. Varga Zoltánné says:

  azt szeretném kérdezni, hogy szivritmuszavarban szenvedők is csinálhatják a kúrát? nem nagyon erős ez? a másik pedig, hogy mi is elkészitettük, de nekünk abszolut nem tömény ragacsos a folyadék, csak sima folyékony. az nem baj? köszönettel: M.

  • Kedves M.!

   Nagyon kevés információval rendelkezünk arról, hogy az említett szívritmuszavara mióta, milyen formában és hogyan áll fent. Kérem forduljon orvoshoz ezzel a kérdéssel.
   A fokhagyma kúrát sok olyan ember csinálta végig sikeresen akinek komoly keringési problémái voltak. Hozzánk nem jutott el eddig információ bármilyen “nem kívánt” mellékhatásról.

   üdvözlettel
   SelfSkills

 2. Schnellbach Gábor says:

  Azt szeretném kérdezni,hogy van-e korhatára ennek a kúrának?

  • Kedves Gábor,
   Jelenlegi információink szerint nincs felső korhatára a kúrának.
   Ugyanakkor, bármikor is kezdi el valaki a kúrát – illetve valamilyen betesége van vagy gyógyszert szed – érdemes orvossal egyeztetnie.
   SelfSkills Team

 3. Sziasztok !

  Azt szeretném megkérdezni, van-e valakinek személyes tapasztalata és milyen az alkoholos fokhagymatinktúra kúrát illetően.
  Tényleg segít az erek megtisztításában és a magasvérnyomás kezelésében ?
  Várom megtisztelő válaszaitokat

 4. Manapság nem lehet kapni 96%-os alkoholt gyógyszertárban! Azúr Vegyszerboltban 1l-es kiszerelésben igen. Kb. 11.600 Ft az ára.

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
ferengi_ishka


Anyabolygójuk az esős Ferenginár, melyet a Nagy Nágus és a Kereskedelmi Hatóság (eredetileg Gazdasági Tanácsadók Tanácsa, régebben a Felszámolók Bizottsága) kormányoz. Mint egész kultúrájuk, így a vallásuk is a ...