Tested pánikgombjai – 13 jel, hogy vészhelyzet van

Anyagi gondok, munkahelyi problémák, gyermeknevelés, anyós, lakásfelújítás, párkapcsolati zűrök – ha nem vagy benne nyakig a stresszben, akkor még nem vetted ki a leveleket a postaládából, nem olvastad el az e-mailjeidet, és nem vetted fel a telefont.

Képzelj el egy tűzoltóállomást teljes készültségben: minden jármű és ember menetkészen, a felszerelés ellenőrizve és a helyén, és csak a leginkább fontos dolgokra figyelnek oda. Ugyanez történik a szervezeteddel is, amikor egyre jobban stresszelsz: tested ugrásra kész, azonban hiába vársz a telefonhívásra a tűz pontos helyéről, sőt az sem biztos, hogy van-e egyáltalán valahol tűz.

Készen állsz a “harcolj vagy menekülj” válaszra, ereidet elárasztják a stresszhormonok, képes lennél akár az életedért is harcolni, erre azonban nem lesz szükség. Véredben azonban ott kering az adrenalin, noradrenalin és a kortizol, miközben nincs is rá szükség. És ha házastársad morog, telefonálnak a bankból, vagy megint összevesznek a gyerekek, sosem tudsz kikapcsolódni.

A stresszhormonok jelentős testi és lelki károsodást okozhatnak. Megnövelik az izmok véráramlását, a pulzusszámot, csökkentik a bőr alatti szövetek keringését és kitágítják a pupillákat. Tested válaszként erre megpróbálja helyreállítani az egyensúlyt, ez azonban nem mindig sikerül.

 

Az alábbiakban 13 jelet sorolunk fel, amellyel a szervezet lassításra próbál bírni:

 

1. Kijössz a sodrodból
Akkor is ráförmedsz az emberekre, ha egyébként nem szokásod és úgy érzed, óriási erőfeszítésedbe kerül, hogy kordában tartsd indulataidat. Mindez amiatt van, mert az állandó stressz hatására kimerülnek a hangulatjavító mechanizmusok.

 

2. Szórakozottá válsz
Stresszes helyzetekben nagyon nehéz világosan gondolkodni, mert az adrenalin hatására a vér az agyból az izmokba áramlik, hogy harcolhass vagy menekülhess.

 

3. Kapkodod a levegőt
Izmaidnak több oxigénre van szüksége az optimális munkához, ezért légzésed felgyorsul.

 

4. Nem tudsz aludni
Bárkit ébren tartanak a száguldó gondolatok és a szorongó érzések. Az elalvás igen bonyolult folyamat, amely magas kortizolszint esetén zavart szenved.

 

5. Ekcémás vagy kiütéses leszel
A magas kortizolszint hatására megnő a hisztaminfelszabadulás, így egy pillanat alatt tele lehetsz kiütéssel vagy kiújul az ekcémád. A viszketés akár hetekig is tarthat.

 

6. Jobban izzadsz
Stressz hatására megemelkedik a pulzus- és légzésszám, továbbá a vérnyomás is. Emiatt többet is fogsz izzadni, hogy testhőmérsékleted ne változzon számottevően.

7. Homályosan látsz
Bár a homályos látásnak sokféle oka lehet, egyeseket, például a magas vérnyomást egyértelműen rontja a stressz. Homályos látással járhat a migrén, amelyet gyakran szintén stressz vált ki.

 

8. Folyton a mosdóba járkálsz
Stresszhelyzetben B6-vitaminhiány alakul ki, ennek hatására pedig gyakran kell vizelned. A szorongó embereknél ez főként éjszaka jelentkezik, ők így képtelenek pihentető alvásra.

 

9. Felszaladnak rád a kilók
Az állandóan magas kortizolszint az anyagcserére is hatással van, és hízáshoz vezethet. A stressz és a hormonális zavarok (és más tényezők) hatására a nőkben létrejöhet a PCOS (policisztás petefészek szindróma), amelynek egyik tünete az elhízás. Az állandó stressz hatására mások azonban fogynak, mert a folyamatos éberség állapota több energiát emészt fel, emellett a rendszeres, egészséges étkezések is elmaradnak.

 

10. Szájfekélyek alakulnak ki
Az állandó stressz hatására B12-hiány jön létre, amely szájfekélyek kialakulásához vezet.

 

11. Többször nézel a pohár fenekére
Sokan úgy próbálnak megbirkózni a stresszel, hogy több alkoholt fogyasztanak. Mérsékelt mennyiségben az alkohol valóban stresszoldó hatású lehet, azonban fura módon a túl sok szeszes ital csak ront a helyzeten.

 

12. Gyakoribbak lesznek a fertőzések
Az állandó éberség hatására az egyéb működések háttérbe szorulnak, ez történik az immunrendszerrel is. Nem csoda, ha valaki megbetegszik egy vizsga vagy szakítás után, ezzel szervezeted azt jelzi, jobb lesz, ha lassítasz.

 

13. Nem kívánod a szexet
Hiszed vagy nem, veszély esetén a tested nem tekinti a nemi életet feltétlen szükségletnek, az állandó stresszhelyzet a libidódnak sem tesz jót. Tulajdonképpen kár, mert a szex kiváló stresszűző.

forrás: life.hu

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
oxitocin


A szülésben, a szoptatásban, illetve az anya-gyerek és párkapcsolati kötődésben betöltött szerepére már régen fény derült, ám úgy tűnik, az oxitocin hormonnak egyéb érdekes tulajdonságai is vannak: megkönnyíti például mások ...