Paprikával csökkenthető a Parkinson-kór veszélye

paprikaEgy új kutatás szerint növelhetjük a Parkinson-kórral szembeni védettségünket, ha olyan zöldségeket fogyasztunk, mint a paradicsom vagy a paprika, melyek nikotint tartalmaznak.

Korábbi megfigyelésekből kiderült, hogy azoknál, akik dohányoznak vagy egyéb formában fogyasztják a dohányt, kisebb a súlyos kúr kialakulásának a veszélye. Az orvosok eddig is úgy vélték, hogy a nikotin okozhatja ezt a védettséget, de csak most fogtak bele olyan kísérletekbe, melyek a nikotin tartalmú zöldségek kedvező hatásait vizsgálja.

A vizsgálatok során 500 olyan embert figyeltek meg, akiket a közelmúltban Parkinson-kórral diagnosztizáltak és másik 650 olyat, akiknél mindeddig nem jelentkezett a betegség. A kutatás során a zöldségfogyasztás állt a középpontban. Az eredményekből az derül ki, hogy a zöldségek fogyasztása általában semmilyen hatással nem volt a Parkinson-kór kialakulására, de aki túlnyomó részben paprikát és paradicsomot fogyasztott, annál csökkent az idegrendszeri betegség veszélye. Elsősorban a paprika bizonyult hatásosnak.

A betegséggel szembeni védettség azoknál növekedett a legszembeötlőbb mértékben, akik nem dohányoztak, így a korábbiakban ilyen módon nem vittek be nikotint a szervezetükbe.

“A miénk az első tanulmány, mely az étkezés során bevitt nikotin és a Parkinson-kór kapcsolatát vizsgálta. Az eredmények tovább erősítették azokat a feltételezéseket, melyek szerint a nikotin az a vegyület, amely miatt a dohányosok nagyobb védettséget élveznek a betegséggel szemben” – mondta Dr. Susan Searles Nielsen, a Washingtoni Egyetem professzora.

A pontos ok-okozati összefüggést feltáró tudományos magyarázatot egyelőre nem tudtak adni a tudósok, de további kísérleteket végeznek majd annak érdekében, hogy jobban megértsék a jelenséget.

Forrás: Health.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?


Hamarosan itt a nyár, már most egyre melegebb az időjárás és egyre tovább van világos. Ennek általában mindenki örül, de ezek a tényezők sokak számára megnehezítik a nyugodt, pihentető alvást. ...