Magas vérnyomás? A jóga segíthet

e9ab02_5bf89ac553822809c55de647caf1a9fcOrvosi megfigyeléseket követően tudományosan is bizonyítottá vált, hogy a jóga remek eszköze lehet az egészségmegőrzésnek és a vérnyomást is hatékonyan csökkenti.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatója, Dr. Debbie Cohen által vezetett megfigyeléseken 58 férfi és nő vett részt. A 38 és 62 éves kor közötti alanyokat hat hónapon keresztül figyelték és vizsgálták rendszeresen az orvosok.

A résztvevőket három csoportra osztották, az egyik csoport heti két-három alkalommal jógázott, míg a másiknak egy szigorú diétát kellett betartania, melyet gyakran írnak fel az orvosok a magas vérnyomásra panaszkodó betegeknek. A többiek jógáztak és diétáztak is egyszerre.

A jógázó csoport vérnyomásának átlaga 133/80 volt a kísérlet kezdete előtt és 130/77-re csökkent a rendszeres testmozgás segítségével. A diétázók eredményei is javultak, de valamivel kisebb mértékben, az ő vérnyomásuk 134/83-ról 132/82-re esett vissza.

Érdekesség, hogy a harmadik csoportnál a jóga és a diéta előnyös hatásai nem egészítették ki egymást, sőt, itt volt a legkisebb a vérnyomáscsökkenés. Az átlag 135/83-ról 134/81-re csökkent. Az orvosok szerint ennek az lehet az oka, hogy a diéta betartása és a rendszeres jógázás együtt több időt és odafigyelést vesz igénybe, mint külön-külön, így nehezebb a tervhez tartaniuk magukat az embereknek.

A kutatók arra egyelőre nem tudnak pontos, tudományos magyarázatot adni, hogy miért csökkenti ilyen mértékben a jóga a vérnyomást, de mindenképpen ajánlják a testmozgás ezen fajtáját az ilyen betegségben szenvedőknek.

“A számadatok is jól mutatják, hogy a jóga, valamin a vele járó mély légzés, meditáció és magunkba tekintés remek kiegészítő eszközt nyújtanak a kardiovaszkuláris megbetegedések elkerüléséhez és legyőzéséhez” – mondta Dr. David Friedman szívkutató.

Forrás: Health.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
745368


Elképzelhető, hogy az aligátorokon végzett őssejtkísérletek eredményeképp idős korban sem lesz majd szükségünk műfogsorra, mivel képesek leszünk teljesen új fogakat növeszteni. A kutatást a Dél-Kaliforniai Egyetem patológus professzora, Cheng-Ming Chuong ...