Jazz management, improvizáció a vezetésben

.

A Jazz, mint a vezetés metafórája.

.

Jazz management, avagy az improvizáció a vezetésben

A vezetés valójában egy olyan sajátos válaszkészség, amellyel a bizonytalan helyzetre adott reakciónk egyszerre spontán és kreatív.

Az azonos szervezeten belül dolgozóknak jóban és rosszban együtt kell működniük kollégáikkal. Napjainkban mind nagyobb az igény a szervezeten belül együttes vállalkozói szellem kialakítására, valamint a csapatmunka és a csoportos kreativitás olyan újfajta szemléletére, ahol „csapat a hős”. Egy jazz zenekar kitűnő metaforaként szolgál a nagy teljesítményű csapat és a vezetés jellemzésére, hiszen kollektív és improvizatív művészeti forma. Korunk üzleti világában egy vezetőnek gyakran kotta nélkül kell játszania, és így merül fel az az igény, hogy improvizálni és rögtönözni tudjon, és úgy gondolkodjon, mint egy jazz zenész. Egy jazz-zenész számára az improvizáció a lényege mindannak, amit csinál. Az improvizáció a latin improvisus szóból ered, jelentése előre nem látható, váratlan. Az improvizáció képessége többek között azt is jelenti, hogy gyakorlottan és elegánsan tudjuk kezelni az előre nem látható eseményeket.

Az Önök vezetői úgy működnek, mint egy jazz-zenész?

„A jazz a nehéz és bonyolult idők zenéje volt…” A jazz muzsikusok számára a váratlanság mindenhol jelen van, életük meghatározó részét képzi, és ez az, ami a jazz zenét olyan izgalmassá teszi. A jazz repertoár jellegzetes, „standard” dallamát adják elő, melyet aztán rögtönzésképp saját értelmezésükben folytatnak. A dal közben előadott szaxofon- vagy zongoraszóló megmutatja, hogy az egyének külön-külön miképp értelmezik a zeneszámot, mit is jelent számukra valójában.

A jazz kollektív művészeti forma, mely a csapat magas szintű kreativitására épül. Amikor valamelyik zenész rosszabb formában van, akkor annak a teljes hangzás látja kárát. A zene rosszul szól, függetlenül attól, hogy az együttes többi tagja egyénenként kiválóan játszik. A hangzás egységet alkot, és tükrözi a csapat szinergiáját, vagyis együttműködését. A jazz zenekar találó metafora a csapatmunka lényegének megértésére, a megosztott vezetői tevékenység szemléltetésére, a dinamikus összhang elsajátítására és valami új létrehozására közös erővel.

Jazz management, avagy az improvizáció a vezetésben
A nagy jazz zenészek nem csak azt tudják, hogyan játsszanak együtt, hanem azt is, hogyan gondolkozzanak együtt. A csapat a „flow” azaz az áramlás állapotában csúcsteljesítményt nyújt. Amikor az együttes összhangban van, a kreatív ötletek csak úgy özönlenek. A „termék” a kreatív együttműködés eredménye. Egy különleges, kísérleti, művészeten alapuló vezetői tréning során mutatjuk be cégük vezetői számára, hogyan gondolkozzanak jazz muzsikusokként, valamint rávilágítunk a jazz zenekar csapatként való működésének négy szintjére és társas intelligenciájára is.

A CÉLKITŰZÉSEK
Ez a kreatív kezdeményezés egy jazz zenekar élő fellépésének tanulmányozása közben
• fejleszti a társas kreativitást,
• növeli a toleranciát a zavaros és kétértelmű helyzetekben.

A műhelymunka során a résztvevők tanulmányozhatják a jazz zenekar működését és ezen keresztül olyan felismerésekhez juthatnak, amelyekkel fejleszthetik képességeiket
• a dinamikus együttműködésre,
• a gyors helyzetfelismerésre,
• a kreatív együttműködésre,
• a vezetés megosztására,
• a társas kreativitásra és az intelligenciára,
• az egyéni és a csoportos rögtönzésre,
mindezt magas szinten.

A program utat nyit vezetőik számára a jazz-zene világába interaktív és szórakoztató formában, ugyanakkor elmélkedésre ösztönöz. A jazz-muzsikusok segítségével kiderül, hogyan lehet rögtönözni, a változásokat kezelni és a kellő időben hallgatni megérzéseinkre. Ők a modern jazz mesterei, akik olyan nagy tehetségekkel játszottak együtt, mint Lewis Jordan, Szabados György, Jon Rose, Don Moye és még sokan mások, és segítenek abban, hogy Önök is felfedezzék a társas kreativitás és az innováció eszközeit.

Az esemény résztvevői megtapasztalhatják, hogyan születik egy vonzó, közös cél, mely összefogja és megőrzi a különböző egyéniségeket, megtudják, mi is az az intenzív, koncentrál figyelem, és hogy milyen módon lehet használni az „igen, és…” módszert. Hogyan lehet folyamatosan mozgásban maradni és előre haladni? Milyen a teljes koncentráció és figyelem, mi a lényege az irányítás kézbentartásának és elvesztésének? Melyik út vezet az egyenrangú részvétel és a bizalom felé, mennyire nélkülözhetetlen egymás ismerete és elfogadása, valamint az állandó és spontán kommunikáció? Hogyan tudjunk türelmesek és elnézők lenni, amikor hibázunk,hibákkal szembesülünk]? A félnapos élő zenei és képzési program magyar jazz-zenészek közreműködésével jön létre. A programot esti koncerttel zárjuk.

A résztvevők a program során teljes ellátásban részesülnek.

Jazz management, avagy az improvizáció a vezetésben

Mi, az események szervezői és házigazdái örömmel állunk rendelkezésükre, hogy az Önök igényeinek megfelelően biztosítsuk eme szokatlan tanulás élményét és szórakoztató programjait. Csapatunk a program teljes ideje alatt rendelkezésükre áll majd annak érdekében, hogy a lehető legtökéletesebben szervezze meg a lebonyolítást és valamennyi hang- és zenei eszköz zavartalan működését.

Részletes program:
Nyitó zene
Bemutatkozás
Program első fele
Kávészünet
Program második fele
Záró koncert és vacsora

Időpont és helyszín:

FIGYELEM! Helyek már csak korlátozott számban állnak rendelkezésre és a jelentkezési sorrend alapján telnek be!

Sopronbánfalvi Kolostor Szálló – május 24. (péntek) 17:00 órakor

A program ára: 
Felnőtt: 29.900,- Ft
Diák: 19.295,- Ft
Cégeknek: 37.900,- Ft

Budapest, If Kávézó – június 13.  (csütörtök) 18:00 órakor

A program ára: 
Felnőtt: 29.900,- Ft
Cégeknek: 37.900,- Ft

Az árak tartalmazzák az ÁFA összegét.

Zenekar: Grencsó Collective Jazz Combo

Rendező:
Budapest Training & Consulting Kft.
Coaching Excellence

Somoskői Soma CMC, PCA facilitator
Somoskői Soma több mint 20 éves üzleti munka tapasztalattal rendelkezik a HC Konzultációs és OD területein, a Vezetési és Értékelési központ & Fejlesztés szektorban, különböző konzultációs és tréning/csapatépítő program projektjeinek lebonyolításában vesz részt, mint Okleveles Vezetési Konzultáns, Egyén – Központú Facilitátor, Szerep – Központú Edző valamint Pszichológus és Pszichodráma specialista.

Résztvevői referencia JAZZ MANAGEMENT programról:
Már a program címe is ígéretesnek tűnt amikor kiválasztottuk a vezetői kör számára, célunk az volt, hogy egy újfajta szemlélettel ismertessük meg kollégáinkat. A jazz érzékletes metaforája a folyton változó körülmények között rugalmasan alkalmazkodó, precizitást és egyensúlyt teremtő vezetői stílusnak. A program innovatív eszközökkel átélhetővé és a pillanat keretében megtapasztalhatóvá tette a vezetéselmélet klasszikus attitűdváltásait: feszültség helyett szabadságot, erőfeszítés helyett kreativitást, improvizációt. A zene pedig kiváló.
Csoportunk egy résztvevő tagjának véleménye is hűen tükrözi, hogy a program elért célját és az üzenete célba ért: „Nem vagyok jazz rajongó. A program végén mégis önfeledt és műértő örömmel tapsoltam a zenész „kollegákat”. Kiderült ugyanis, hogy egy malomban őrlünk. Egy jazz zenész és egy 21. századi nagyvállalat operatív-vagy éppen középvezetőjének célja ugyanaz: Jól kell zenélni. Kiválasztani a megfelelő társakat és bízni bennük, ismerni és elengedni a kottát, figyelni és reagálni a többiekre, ráhangolódni egymásra és a közönségre.
Megdöbbentően sok analógia! Tolultak belőlünk a kérdések a jazzistákhoz, mintha túlvezérelt rajongók lennénk „meet and greet” belépővel. A döbbenet a kristálytiszta magától értetődő válaszokkal jött: „… nem minden tehetséges zenész tud jazz-t játszani… csak azzal zenélünk együtt, aki illik közénk… ezt nem tanítják az iskolában…

” Aztán kipróbáltuk milyen lehet zenészként kotta nélkül játszani, érzésekre és a többi zenészre hangolódva zenélni. Elkezdeni, folytatni, bekapcsolódni, háttérbe vonulni, szólózni, elhallgatni, befejezni. Közben nem elveszíteni a közönséget és a zenéléssel töltött időt tapsra váltani.”

„Vakító fény, megvilágosodás lehet ez a program gyakorló hályog-kovácsoknak! :)”


Böröndi Anikó, Call Center vezető, AEGON Magyarország Biztosító Zrt.

FOGLALÁS és további információk:

FIGYELEM! Jelentkezésekor kérjük hivatkozzon a következőre: SELFSKILLS

Somoskői Soma

mT: +36 30.397.65.03

somoskoi.soma@t-online.hu

Comments

  1. Sándor Piroska says:

    Nagyon találó, nagyon szimbolikus a megközelítés. Gratulálok. :)

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
facebook_2_1


Egy egyetemi kutatás eredményeit figyelembe véve arra lehet következtetni, hogy a Facebook nevű közösségi oldal használatának pszichológiailag fontos és előnyös hatásai lehetnek. A Cornell Egyetemen, 88 tanuló bevonásával végzett tesztekből ...