Hogyan segít az önbizalom hiányos lányokon a jóga?

onhipnozisEgy felmérés szerint a fiatal nők körülbelül 90%-a elégedetlen a megjelentésével, különösen a testsúlyával, 70%-uk úgy reagál erre, hogy visszahúzódóvá válik és ha teheti, nem megy közösségbe. 25%-uk bevallottam alávetné magát zsírleszívásnak vagy más szépészeti beavatkozásnak, míg 13%-uk elismeri, hogy evészavarai vannak. Pedig létezik egy megoldás a problémájukra, melynek segítségével egészségesebb testképet alakíthatnak ki magukról és ezáltal visszaszerezhetik önbizalmukat, ráadásul még pénzbe sem kerül: a jóga.

Hogyan segít a jóga?

“A jógagyakorlatok végzése – melyek egyik legfőbb feladata az elme és a test kapcsolatának javítása – egy kreatív és eredményes módja az egészséges testkép kialakításának” – mondja Elissa Gittes, a Pittsburgh-i Gyermekkórház orvosa, aki munkája során sokszor találkozik önértékelési zavarokkal küzdő tinikkel.

A jógagyakorlatok, ahogy Gittes is elmondta, az elme és a test kapcsolatának javítására szolgálnak. Ennek során nemcsak a testkép változik pozitív irányba, de egészségesebb testtartást is eredményez, valamint csökkenti a stresszt.

Mary Kaye Chryssicas hivatalos jóga-tréner szerint a jóga bármilyen sportnál jobban megfelel a fenti célok elérésére. Ha valaki versenyszerűen sportol, a közönség biztatásától és az adrenalinszint megemelkedésétől jól fogja érezni magát, de a jóga lényege, hogy ne mások, hanem magad miatt érezd jól magadat. Néha ráadásul a sport olyan kemény versenyhelyzeteket szül, ami görcsös akaráshoz, izgalomhoz vezet, a jóga ugyanakkor megkönnyebbülést hoz alkalmazója számára:”

Íme néhány példa arra, miben és hogyan segít a jóga a fiatal lányoknak és nőknek:

Rugalmasabbá tesz

Nem is gondolnánk, hogy a tiniknek gondjaik lehetnek a rugalmassággal, pedig ez a serdülőkor egyik velejárója. Ezt a kort a hirtelen “megnyúlás” jellemzi, mely során a csontok gyorsan nőnek, a csontokra tapadt izmok azonban nem követik ilyen gyorsan a változást, ami miatt a fiatalok izomzata feszesebb, mint egy átlag emberé. Ez fejfájáshoz és a test egyéb tájain jelentkező fájdalmakhoz és feszültséghez vezethet. A jógázás rugalmasabbá tesz, ami tehát rendkívül jól jön a tinédzsereknek, de azok is bátran alkalmazhatják, akik már nem tinik, de úgy érzik, a mozgásszegény életmód vagy bármi más miatt már nem olyan rugalmasak, mint “fénykorukban”. Az izomzat ilyen módon történő lazítása elejét veheti a sportsérüléseknek is.

Javítja a testképet

Minden nő számára nehéz folyamatosan pozitívan látni saját testét, de különösen igaz ez a serdülő lányokra, akik komoly fizikai változásokon mennek keresztül és a tomboló hormonok is megnehezítik a dolgukat. “Ezen időszakban a lányok úgy érzik, egy teljesen másik testbe kerülnek, ugyanakkor hatalmas nyomást éreznek magukon, mivel mindenképpen tökéletes testet szeretnének maguknak” – vélekedik Kim Weeks jóga-tréner.

A jóga segít nekik kapcsolatba kerülni “új testükkel”, ami jobb közérzethez és testképhez vezet. Sok lány a jóga során tapasztalja meg először teste valódi erejét, képességeit és a benne rejlő lehetőségeket, ami a legtöbb esetben egy meglepő, pozitív élmény a számukra.

Csökkenti a stresszt

A jógázás során végzett ritmikus légzés és nyújtások segítségével a fiatal lányok és nők természetes módon szabadulhatnak meg a nap közben felgyülemlett stressztől és könnyebbülhetnek meg. “A jóga egyik alapja a megfelelő légzés. Ha a tinik megtanulják ezt, odafigyelnek a helyes levegővételre, azonnal érezni fogják a hatását, ahogy azon keresztül kiadják feszültségüket és rögtön nyugodtabbak lesznek” – tette hozzá Weeks.

A mély lélegzésről köztudott, hogy stresszoldó hatása van, lecsendesíti az elmét, megnyugtatja az idegeket és megkönnyíti az elalvást. A jóga is erre épít, a különböző pózok és gyakorlatok pedig tovább növelik a jóga áldásos hatását. A jógát asztmás és diabéteszes betegeknél is szokták alkalmazni a hagyományos kezelések kiegészítéseként, sőt Amerikában az sem szokatlan, hogy a rákos betegeknek is javasolják a jógázást, hogy így csökkentsék a diagnózis okozta hatalmas stresszt és félelmet.

Ha feszültnek érzed magad, úgy érzed, túl sok stressz ér naponta, elégedetlen vagy a testeddel és ezért nem is szívesen mész emberek közé, érdemes kipróbálnod a jógát, baj nem lehet belőle!

Forrás: IdeaFit.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
vegan-1


Itt a tavasz, hamarosan lekerülnek a kabátok, pulóverek, aztán rögtön itt lesz a strandidő is. Ilyenkor mindenki szeretne minél hamarabb megszabadulni a télen felszedett plusz kilóktól és elszántan diétázni kezd. ...