Fognövesztés felnőtt korban? A legújabb aligátorkísérletek ezt is lehetővé tehetik

745368Elképzelhető, hogy az aligátorokon végzett őssejtkísérletek eredményeképp idős korban sem lesz majd szükségünk műfogsorra, mivel képesek leszünk teljesen új fogakat növeszteni.

A kutatást a Dél-Kaliforniai Egyetem patológus professzora, Cheng-Ming Chuong vezeti, akinek sikerült megállapítania, hogy minek köszönhető az, hogy az aligátorok életük végéig képesek váltani a fogazatukat.

“Egy speciális őssejt teszi lehetővé az aligátorok számára fogaik folyamatos megújítását” – mondta a professzor.

“Az embereknek csak kétféle fogazatuk van, a gyermekkori tejfog és a felnőttkori csontfog. Szeretnénk pontosan meghatározni, hogy melyek azok az őssejtek, melyek beindíthatják az újbóli fognövekedést azoknál a felnőtteknél, akik valami miatt elvesztették a fogaikat. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessük, meg kell vizsgálnunk a többi olyan állatot is, melyek képesek új fogakat növeszteni és rá kell jönnünk arra is, hogy ez a képesség miért korlátozódik csak egy alkalomra az embereknél.”

Míg a legtöbb emlős képes élete során többször is megújítani fogazatát, addig az ember mindössze egyszer esik át ilyen változáson. Ez azért különös, mert a kutatások szerint még hosszú ideig megtalálhatóak azok a szövetek a szervezetben, melyek a fogak növekedésében kulcsfontosságú szereppel bírnak.

A tudósok azért tartják remek alanynak a kutatásokhoz az aligátorokat, mert annak ellenére, hogy hüllők, fogaik hasonlóképpen nőnek és helyezkednek el állkapcsukban, mint az emberi fogak. Egy átlagos aligátor élete során akár 50 alkalommal is képes teljesen megújítani fogazatát. A világ egyik legnagyobb orvosi szenzációja lenne, ha erre az emberi faj is képessé válna, de addig még sok kísérletezés vár a kutatókra.

“Egyelőre a tervek szerint halad a munka. A következő lépés, hogy megpróbáljuk kinyerni a megfelelő őssejteket az aligátorok szervezetéből és laboratóriumi körülmények között megpróbálunk fogakat növeszteni a segítségével” – tette hozzá Randall B. Widelitz patológus professzor.

Forrás: MedicalNewsToday.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
Cats-vs-Dogs


Az Amerikai Szívszövetség (American Heart Association) szakértői bebizonyították, hogy a háziállatok, különösen a kutyák tartása csökkenti a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A kutyákra gyakran mondják, hogy az ember legjobb barátai. ...