A videojátékok megfiatalíthatják az idősödő agyat

old_smallEgy kutatás eredményei szerint azoknak, akik idősebb korban is szeretnék megőrizni agyuk frissességét, nincs más dolguk, mint a megfelelő videojátékokkal játszani. Ez a módszer még a hagyományosan ajánlott és alkalmazott keresztrejtvény-fejtésnél is hatásosabb.

“A rossz hír, hogy agyunk a 30-as éveink végén elkezd lassulni, tompulni és ez innentől kezdve így megy tovább. A jó hír azonban, hogy a megfelelő videojátékokkal megállíthatjuk, sőt, visszafordíthatjuk ezt a folyamatot” – mondta Fredric Wolinsky, az Iowai Egyetem professzora, egyben a kutatás kitalálója.

Wolinsky és csapata 681 egészséges, 50 évnél idősebb embert figyelt meg a kísérletsorozat alatt. Két csoportra osztották őket, az egyik csoportnak keresztrejtvényeket és más szójátékokat kellett játszaniuk, míg a másiknak a tagjai a “Road Tour” nevű játékkal múlatták az időt. Utóbbi játéknak a lényege, hogy különböző járműtípusokat kell felismerni, majd rá kell kattintani a rájuk vonatkozó közlekedési táblára. Akkor lehet a következő szintre jutni, ha a játékos négyből legalább háromszor jó táblára kattintott és minél magasabb a szint, annál kevesebb idő áll rendelkezésre minderre.

A játékosokat egy évnyi játék után összehasonlították és az derült ki, hogy azok, akik videojátékoztak, sokkal jobban teljesítettek a feladatok során, mint a keresztrejtvény-fejtők. Jobbak voltak a koncentrációs képességeik, agyuk gyorsabban dolgozta fel az információt és könnyebben voltak képesek “átállítani” elméjüket egyik típusú feladatról a másikra.

Az eredmények alapján a videojátékos csoport tagjainak agya jelentősen megfiatalodott a másik csoportéhoz képest. A fiatalodás mértéke 1,5 és 7 év között változott az egyes alanyok esetében.

Wolinsky szerint a játék titka, hogy újra kiszélesíti az idősödő játékos látószögét, hogy az a sikeresség érdekében minél gyorsabban fel tudja fogni és fel tudja dolgozni a szükséges információkat. Bár sok fejlesztő és gyakorló játék kapható, sajnos egyelőre csak nagyon kevés olyan van, mely az orvosok által is elismert, hiszen csak nemrégiben kezdték felfedezni a szórakoztató programok ilyesfajta előnyeit.

“Nagy a valószínűsége, hogy ahogy idősödünk, látószögünk – az a terület, melyet belátunk és be tudjuk fogadni az onnan érkező információkat – beszűkül. A játék azonban rákényszeríti a játékost, hogy ne csak középre koncentráljon, szélesítse a látószögét és minél gyorsabban minél több információt legyen képes befogadni, továbbítani és feldolgozni a győzelem érdekében. A tesztalanyok teljesítménye jelentősen javult ezen a téren, ami jól mutatja, hogy egy tanulható és visszaszerezhető képességről van szó” – fejezte be Wolinsky.

Dr. James Galvin emlékezetkutató szerint a kísérlet eredménye rávilágít, hogy az orvosoknak is fontolóra kellene venniük a videojátékok hasznosságát, amikor “agytorna” programokat írnak elő idősödő pácienseiknek.

“Nagyon érdekes, hogy ez a játék ennyivel hatékonyabbnak bizonyult, mint a keresztrejtvények. Az agy szerencsére még az élet késői szakaszában is fejleszthető, alakítható és úgy tűnik, egy remek eszközre bukkantunk, mellyel nagyon pozitív hatást érhetünk el az idősek mentális képességeit illetően.”

Forrás: Health.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
Tossed Salad


Arról rengeteg információt találni az interneten, magazinokban, tévéadásokban, hogy mit érdemes ennie a fogyókúrázóknak, diétázóknak, arról már azonban kevesebb szó esik, hogy az étkezések időpontja is rendkívül fontos a kívánt ...