A jó házasság egészségesebbé tesz

Two gold rings - reflected candlesKorábban csak egyszerű népi bölcsességnek tűnt az a megállapítás, hogy akik harmonikus házasságban élnek, azok egészségesebbek és hosszabb életre számíthatnak, most azonban kiderült, hogy valóban van igazságalapja mindennek.

A kutatások szerint különösen a férfiaknál esik vissza jelentősen a szívrohamot vagy agyvérzést követő elhalálozások aránya, ha van egy társuk, akikre mindig számíthatnak és boldogok együtt. De mi a helyzet azokkal, akik elválnak vagy sokáig egyedül élnek? A következőkből ez is kiderül.

Mi teszi egészségessé a házasságot?

Biztonságosabb viselkedés: Christopher Fagundes, az Ohiói Állami Egyetem pszichológusa szerint egy harmonikus házasságban a felek kevesebb kockázatot vállalnak és kisebb valószínűséggel nyúlnak különböző szerekhez.

Erős kötődés: “Ha jó házasságban élsz, akkor házastársaddal a legszorosabb a kapcsolatod. Ez azt jelenti, hogy mindig van melletted egy olyan ember, akire bármiben számíthatsz és bármikor bízhatsz a támogatásában.” – nyilatkozta a szintén az Ohiói Egyetemen dolgozó Janice Kiecolt-Glaser.

Azok, akik egyedül vannak és boldogtalanok, gyakran elszigetelődnek a társadalom többi tagjától, ami depresszióhoz és az egészségi állapot romlásához vezethet.

Egymásra való odafigyelés: “A házastársad nagy hatással van a viselkedésedre. Jó esetben felhívja a figyelmedet, hogy mit nem kéne megenned, hogy egy pohárral kevesebbet igyál, stb., egyszóval segít megóvni téged az egészségtelen szokások kialakulásától.” – állítja Theodore Robles pszichológus.

A kutatások eredménye szerint a boldog házasságban élők az orvosaik tanácsait is nagyobb valószínűséggel fogadják meg, mint a szinglik.

Mi a helyzet azokkal, akik jó kapcsolatban élnek, de nem házasok?

Ha együtt élsz egy olyan társsal, akivel remekül megértitek egymást, de nem vagytok házasok, annak is megvannak az egészségügyi előnyei. “Eredményeink és tapasztalataink szerint az együttélésnek is megvannak a pozitív hatásai, de nem olyan mértékben, mint a házasságnak” – tette hozzá Fagundes.

Persze pusztán attól, hogy gyűrűt húztok egymás ujjára és kimondjátok az “Igen”-t, még nem lesz minden rendben. Fontos, hogy tényleg megértsétek és szeressétek egymást, hiszen a rossz házasság stresszt eredményez, ami egyenes út a lelki, majd a fizikai betegségekhez.

Ilyen esetben valóban a válás a legjobb megoldás, ami valódi megváltás lehet és ha mellette még barátaid is vannak, akik átsegítenek a nehéz pillanatokon, akkor minden rendben lesz.

Mi a helyzet a szinglikkel?

Több okból lehet valaki egyedül, van aki egyáltalán nem vágyik társra, mások szeretnék megosztani valakivel az életüket, de nem találják a megfelelő párt. A felmérések szerint a nők jobban viselik az egyedüllétet, mint a férfiak, de amíg boldognak érzed magad egyedül és elegendőnek érzed közeli barátaid támogatását, addig felesleges az egészséged miatt aggódnod.

Forrás: WebMD.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
normal-bodies


Egy orvoscsoport 97 különböző kutatás eredményeit vetette össze, melyek során összesen 2,88 millió embert vizsgáltak meg. Az eredményekből az derül ki, hogy egészségügyi szempontból jobb, ha nem visszük túlzásba a ...