A humor és a játékosság vonzó a nőknek a párválasztás során

 

Az emberek – szerencsés esetben – egész életük folyamán játékosak maradnak, szemben a többi emlőssel, amelyek kölyökkoruk után elveszítik ezt a tulajdonságukat. Kutatók azt feltételezik, hogy az emberi játékosság pozitív tulajdonságokat közvetít a leendő partner felé párválasztás során, így hátterében evolúciós okok állhatnak.

A kiválasztott partnerre gyakorolt jó benyomás érdekében a férfiaknak nem csak az erejüket, intelligenciájukat, esetleg vagyonukat érdemes fitogtatniuk. Az amerikai Penn State Egyetem kutatóinak az American Journal of Play szaklapban megjelent cikke szerint a játékosság is egy a párválasztás során kibocsátott jelzések közül: a nők e tulajdonságot úgy értékelhetik, hogy a férfiban kevesebb az agresszió, így kevésbé látják veszélyesnek magukra és gyermekeikre nézve.

A kutatók e feltételezések igazolására egy korábbi felmérést használtak fel, amelynek során a résztvevőknek 13 tulajdonságot kellett rangsorolniuk a párválasztás szempontjából. Ezt a listát az újabb kutatáshoz kiegészítették három elemmel: “játékos”, “van humorérzéke” és “élvezi az életet”, majd kiosztották 164 férfi és 89 női egyetemi hallgatónak, akiknek az életkora 18 és 26 év között szóródott.

A nők által összeállított összesített párválasztási tulajdonság-toplistán a humorérzék, az életigenlés és a játékosság végzett a második, harmadik és negyedik helyen, míg a férfiak a vonzó külsőt, az egészséget és a jó genetikai tulajdonságokat rangsorolták előkelő helyre, amelyek egyértelműen a termékenységhez kapcsolódó tulajdonságok.

A kutatók elmondták: a játékossághoz és jó humorhoz kötődő tulajdonságok magas helyezését természetesen befolyásolhatta az a tény, hogy a megkérdezettek nyugati kultúrában szocializálódott egyetemi hallgatók.

Ennek ellenére az eredmények egyértelműsége arra enged következtetni, hogy a játékosság igen fontos elem a párválasztásban, és a nők egyértelműen pozitív tulajdonságként értékelik a potenciális hosszú távú partner kiválasztása során.

forrás: origo.hu

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
intc


  A férfiak szeretnek minket, szeretnek gyönyörködni bennünk, szeretnek beszélgetni velünk, szeretnek sétálni velünk, szeretik érezni az illatunk, mégsem tudunk velünk együtt élni! De nélkülük sem! Mi az, amivel lehetetlenné ...