Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Új kutatási eredmény: a szájaló gyerekek az életben is talpraesettebbek

Bár a szülők a világon mindenhol arra tanítják gyermekeiket, hogy ne beszéljenek vissza a felnőtteknek és szüleiknek, új kutatások azt mutatják, hogy azok a fiatal tizenévesek, akiket megtanítanak vitatkozni, nagyobb valószínűséggel állnak ellen a gyerekek egymásra gyakorolt nyomásának, hogy alkoholt vagy kábítószert fogyasszanak később serdülőkorban.

“Kiderült, hogy ami a családban folyik, az valójában csak egy gyakorlótere annak, hogy később hogyan kell tizenéveseknek más emberekkel tárgyalni, alkudozni” mondta Joseph Allen, a University of Virginia pszichológia professzora és annak a tanulmánynak a vezető szerzője, amelynek eredményeit a Child Development folyóirat egy nemrégiben megjelent kiadásában publikáltak.

Allen elmondta, hogy a szülők gyakran “halálra vannak rémülve attól ahogy a gyerekek képesek egymást befolyásolni” az viszont frusztrálja őket, ha a gyerek a sarkára áll és visszabeszél.

“Amit találtunk az a két dolog meglepő kapcsolata volt” -tette hozzá Allen és megjegyezte, hogy a tinédzserek a szülői beszélgetésekből “megtanulják azt, hogy komolyan lehet őket venni”.

“Néha ellentmondásosnak hangzik, hogy a szülők hagyják, hogy a tizenévesek vitatkozzanak velük “mondta Joanna Chango, a klinika végzős pszichológus hallgatója, aki dolgozott a tanulmányon. Sőt, a hatékony érvelés megtanulása megtaníthatja a tinédzsereket arra, hogy “hogyan tudnak önállóan is gondolkozni” tette hozzá. A tanulmány része egy nagyobb longitudinális tanulmány volt, amely 150, 13 évest figyelt meg amint vitatkoznak, aztán 3 évvel később meginterjúvolták őket a drogokkal és alkohollal való kapcsolatukról. 13 évesen a tinédzserek hangszalagra rögzítették azt, hogy összefoglalva milyen nézeteltéréseik voltak az anyukájuk és közöttük. A felvételeket aztán lejátszották az anyáknak.

“Általában ez valamifajta folyamatos nézeteltérés volt amit addig nem sikerült megoldaniuk.”-mondta Chango. A témák között háztartási szabályok, érdemjegyek illetve zsebpénz szerepelt.

Miután a vitát újra megnyitották, a kutatók filmre vették a tinik anyukájukkal folytatott beszélgetését  nyolc perc időtartamáig.

gyerek

Az olyan tinédzserek akiknek megfelelő önbizalmuk volt és észérvekkel érveltek, nagyobb valószínűséggel utasították el drogok vagy alkohol használatát 3 évvel később.

 

“Alapjában véve, a legfontosabb megállapítás az, hogy ha a tinédzserek nyíltan ki tudják fejezni saját szempontjaikat és magabiztosak, akkor nagyobb valószínűséggel állnak ellen mindenféle negatív befolyásnak.”- mondta Chango.

Chango szerint a szülőknek meg kell tanítaniuk otthon gyermekeiknek hogy hogyan lehet hatékonyan, érthetően, meggyőzően közvetíteni gondolataikat és érzelmeiket a konfliktusok során, amiből viszont majd az következik, hogy képesek lesznek a külső negatív hatásokat elkerülni.

Azt is megjegyezte, hogy fontos az, hogy a szülők meghallgassák gyermekük aggodalmait a konfliktusok során. A szülőknek kell példát mutatniuk -mondta Allen. Hozzátette, hogy a szülők legyenek szilárdak abban, hogy “az észérvekkel alátámasztott” mérsékelt hangnemű érvelés több eredményt produkál mint a nyávogás vagy az ajtócsapkodás.

forrás: NaturaHirek.hu

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
tanulási módszerek


hatékony tanulási módszerek I. : Tanulási tudatosság: Ez a legrövidebben úgy foglalható össze, hogy tudd mikor, mit és hogyan kérnek Tőled számon. Tudd, hogy milyen nehéz a tananyag, ami ...