Tíz dolog, amiről nem is sejtenéd, hogy árt az egészségednek

A következőkben tíz olyan ételt, italt és tárgyat mutatunk be, melyeket naponta fogyasztunk, használunk, pedig lehet, hogy érdemesebb volna kerülni őket. Ezek közül a legtöbb teljesen ártalmatlannak tűnik, melyekkel kapcsolatban meg sem fordulna a fejünkben, hogy akár pozitív, akár negatív irányban befolyásolhatja az egészségünket. Lássuk, melyek ezek:

1. Jég vagy pattogatott kukorica evés

rossz1

Akár moziba megyünk, akár otthon ülünk le megnézni egy filmet, gyakran magunk elé veszünk egy nagy adag pattogatott kukoricát is és boldogan majszoljuk, miközben a főhősért aggódunk, nem is sejtve, hogy ezzel rosszat tehetünk egészségünknek. A nem teljesen kipattogott kukoricaszemek és azok szilánkjai beleragadhatnak a fogakba vagy beékelődhetnek a fogak közé, egyenesen az ínybe, ami fertőzésekhez és más súlyos problémákhoz vezethet. Ha túl erősen harapunk rá egy kemény kukoricaszemre, letörhet a fogunkból egy darab, ami extrém esetben akár rákos megbetegedést is okozhat. A fogorvosok szerint kukoricaszemeket rágni olyan, mintha követ ennénk. Egy meleg nyári napon mindenki szereti a jégkockákkal teledobálni az üdítőjét, sokan az ital kifogyása után szívesen ropogtatják el a jeget, de a fogászok szerit ez is ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a pattogatott kukorica evés.

2. Túlzott vízfogyasztás

rossz2

Sokan úgy gondolják, hogy ha valamit, akkor a vízivást biztosan nem lehet túlzásba vinni, pedig ez igenis lehetséges és szörnyű eredményekhez vezethet. Valójában, hogy túl sok vizet iszol egyszerre, az meg is ölhet. Ezt a jelenséget vízmérgezésnek nevezzük. Nem valószínű, hogy ez bekövetkezik, ha otthon ülsz és közben több pohár vizet is megiszol egymás után. A veszély leginkább sportolás közben áll fent, főleg meleg időben, mivel ilyenkor sok folyadékot veszít a szervezeted. Ha a folyadékveszteséget nagy mennyiségű vízzel próbálod meg ellensúlyozni, a szervezetedben lévő tápanyagok túlságosan felhígulnak és nem tudják ellátni feladatukat, ami akár a vérnyomást és az izomműködést is felboríthatja. A megoldás, ha sportolás közben valamilyen sportitalt fogyasztasz, ami a különböző ásványi anyagokat is pótolja szervezetedben a vízen kívül. Ha otthon vagy és sok vizet fogyasztasz, érdemes mellé banánt vagy valami sósat enni.

3. Teflonbevonatú termékek

rossz3

A teflonbevonatú serpenyők hosszú ideje nagy népszerűségnek örvendenek, mivel felületükre nem ragadnak oda a sülő ételek, így használatuk rendkívül kényelmes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a teflon ártalmas lehet az egészségre. Hevítés során a serpenyők teflon bevonatából mérgező anyagok kezdenek el kipárologni, melyek vizsgálatok szerint minden ember vérében, ételeiben és házában megtalálhatók, akik ilyen terméket használnak. Az állati kísérletek során a tesztalanyok immunrendszere jelentősen legyengült és egyes példányokban rákos daganat fejlődött ki. Az egyelőre nem ismert, hogy az emberi szervezetben pontosan milyen károkat okozhat a teflon, de a vérbe kerülő méreganyagok nyilván semmi jót nem jelentenek.

4. Napvédő krémek

rossz4

Bár a napvédő krémek feladata az lenne, hogy megvédjenek a napsugarak káros hatásaitól, de legtöbb ilyen termék olyan veszélyes összetevőket tartalmaz, melyek csaknem ugyanolyan károsak lehetnek, mint egy komoly leégés. Egyes kísérletek szerint ezek az összetevők növelik a bőrrák kialakulásának az esélyét és felboríthatják a test hormonháztartását. A testet egyébként sem egészséges teljesen megvonni a napfénytől, hiszen bizonyos mértékben szüksége van rá. A bőrgyógyászok azt javasolják, napozz tíz percet, mielőtt bekennéd magad bármilyen krémmel, és persze olvass utána az interneten, hogy melyek azok a napvédő krémek, melyek biztonságosan alkalmazhatóak és nem tartalmaznak káros anyagokat.

5. Citromsav

rossz5

Néhány gyümölcs és más étel, ami természetes citromsavat tartalmaz, jót tesz az egészségnek, de maga a citromsav ártalmas a fogakra nézve. A fogászok szerint tönkreteszi a fogzománcot, ami rendkívül káros a szájhigiénia szempontjából. Nem csak az ételek, de a citromsavat tartalmazó italok is ugyanúgy ártanak a fogak természetes védőrétegének, citromsav legnagyobb mértékben a cukormentes üdítőkben található. Ha lehetőséged van rá, érdemes kerülni ezeket.

6. Préselt fa

rossz6

A formaldehid egy szerves, színtelen vegyület, melyet rengeteg helyen alkalmaznak, előfordul például a rúzsokban és fogkrémekben is. Legnagyobb mértékben a préselt falemezekből készülő bútorokban található meg, mint kötőanyag. Mivel a formaldehid szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, így a kipárolgás és a belélegzés elkerülhetetlen, ha ilyen bútorok vannak a házunkban. Bár a tudósok jelenleg is végeznek a formaldehiddel kapcsolatos kísérleteket, az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala már 2004-ben rákkeltő anyaggá minősítette. Nagy mennyiségű belélegzése egyéb, gyorsabb lefolyású egészségügyi problémákat is okozhat.

7. Molyirtók

rossz7

A molyirtó golyókat világszerte használják az emberek, hogy megvédjék ruháikat a molyoktól és egyéb kártevőktől. Ezek a kis golyócskák tele vannak olyan méreganyagokkal, melyek a kártevők megölésére szolgálnak, de az emberek, különösen a kisgyermekek számára is veszélyesek lehetnek. A naftalint tartalmazó golyókat néhány országban már be is tiltották, de a naftalinmentes termékek is tartalmaznak bőven más olyan anyagokat, melyek belélegzése nem egészséges.

8. Sovány tej

rossz8

Sokan úgy gondolják, hogy a lefölözött tej egy nagyszerű találmány, mellyel hozzá lehet juttatni a szervezetet a tejben lévő vitaminokhoz anélkül, hogy a természetes tejben lévő zsírt el kéne fogyasztanunk. Az igazság azonban az, hogy a sovány tej korántsem olyan egészséges, mint a zsíros. Ennek az az oka, hogy a zsírral együtt a vitaminokat is eltávolítják belőle, amiket szintetikus úton próbálnak meg pótolni, de ezek hatása közel sem olyan jó. Ami még rosszabb, a gyártok gyakran tejpor hozzáadásával próbálják feljavítani a tejet, ennek hatására pedig elkezd oxidálódni a tejben található koleszterin. Kísérletek során azoknál a kisállatoknál, melyek oxidált koleszterint tartalmazó italokat ittak, jelentősen megnőtt az artériás plakk kialakulásának a veszélye, ami szívrohamhoz vezethet.

9. Kocogás

rossz9

Ez sokaknak ellentmondásnak tűnhet, hiszen kocogni azért szokott az ember, hogy egészségesebb, fittebb legyen. A kocogás bizonyos körülmények között tényleg egészséges, de akár nagyon rossz hatással is lehet a szervezetre. A legfőbb baj az, hogy sokan aszfalton vagy más kemény felületen kocognak. Az emberi szervezetet nem futásra “tervezték”, ez a fajta mozgás nagy igénybevételnek teszi ki az ízületeket  különösen a térdeket. A problémát tovább növeli, ha valaki túlsúlyosan kezd el kocogni. Érdemes csak túrázni, sétálni mindaddig, amíg súlyod nem csökken a kellő mértékben.

10. Számítógép-használat

rossz10

Minden valószínűség szerint amikor ezt olvasod, Te is épp egy számítógép előtt ülsz, pedig az nem tesz jót az egészségednek. Tudósok megállapították, hogy a számítógépekből és monitorjaikból olyan anyagok párologhatnak ki, amik idegrendszeri károsodásokat okozhatnak. Ha napi három óránál többet töltesz a gép előtt, az egyes vélemények szerint két évet elvehet az életedből. Már maga az ülés sem egészséges, hiszen ez egy természetellenes pozíció az emberi test számára. Az orvosok azt tanácsolják, ha munkád miatt sok időt kell a gép előtt töltened, félóránként állj fel, sétálj egyet és pihentesd a szemed.

Forrás: ListVerse.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
onhipnozis


Egy felmérés szerint a fiatal nők körülbelül 90%-a elégedetlen a megjelentésével, különösen a testsúlyával, 70%-uk úgy reagál erre, hogy visszahúzódóvá válik és ha teheti, nem megy közösségbe. 25%-uk bevallottam alávetné ...