Tanuld meg szeretni önmagad!

 

Gyakran hallhatod, hogy amíg valaki nem képes önmagát szeretni, nem képes másokat sem szívébe fogadni. Azt is mondják, hogy ne is várd mástól, hogy szeressen téged, amíg te nem élsz békében önmagaddal.

énkép

Persze mindannyian a szüleink szeme fénye vagyunk, a nagyink szerint zseninek születtünk, a bácsikánk már-már a nyakunkban lógó olimpiai aranyérmet véli látni – magunkról mégis aligha tudunk ilyen felemelő eszmefuttatásokat végigvinni. Ha az önmagadban való hitet kihívásnak érzed, itt az ideje a pozitív énkép kialakításának, s hogy megtanuld szeretni önmagad. Te fogsz leginkább meglepődni azon, milyen fantasztikus érzés jóban lenni azzal, aki te magad vagy.

 

Változtass gondolataidon – a világ is megváltozik

Az énkép az önmagadról kialakított vélemény, azaz amit a fejedben elképzelsz magadról. Ebbe beletartozik a saját külsődről, a cselekedeteidről, a beszédstílusodról, a gondolkodásmódodról való megítélés is. Érdekes, hogy igen ritkán esik egybe a mások és a magunk által formált kép, sokszor még magától a valóságtól is. Ráadásul még a kelleténél is sötétebbnek hat. A helyes önértékelés és világszemlélet kulcsa tehát a gondolkodásmód átformálásában rejlik.

Zengd hát saját dicséretedet

A negatív énkép lerombolásának legcélravezetőbb módja lehet a sikerek számbavétele. Ha szükségesnek érzed, akár egy listát is készíthetsz az általad elvégzett fontosabb napi teendőkről, dolgokról. Például a barátaid mindig számíthatnak rád, segítesz a testvéreidnek a házi elkészítésében, adott esetben diákmunkát is végzel, sőt mindezek mellett még jól is tanulsz. Ne engedd, hogy negatív gondolatok tolakodjanak a felsorolásba. Ha az első gondolatod azt sugallta, hogy lám-lám milyen jó jegyeket kapsz, ne hagyd magad eltéríteni az útról azzal, hogy kitűnő tanuló azért mégsem vagy. Tudhatod, hogy senki sem lehet tökéletes.

Vedd számba először az erősségeidet

Meglehet, nehezen tudsz megszabadulni a rögzült negatív image-től, mert mondjuk nem vagy képes túllépni egy múltbeli sikertelenségeden vagy rossz tapasztalatodon. Nos, ideje nekigyürkőzni a nehézségeknek. Ha ostobának tartod magad, mert nem megy a matek, keress valakit, aki segíteni tud. Ha gyengének érzed magad, mert alig bírsz egy kilométert lefutni, kezdj rendszeresen kocogni. Ha idétlennek látod magad a kissé idejétmúlt viseleted miatt, érdemes néhány újabb darabot beszerezned. De ne feledd, azért mert te így látod a dolgokat, nem biztos, hogy azok megfelelnek a valóságnak.

Az előítéletekre alapozott negatív énkép tehát nem más, mint rossz gondolatok által fogant idea. Mihelyst rájössz, hogy önmagadról való vélekedésed nem tárgyilagos alapokon nyugszik, sokkal könnyebb lesz a jó irányba terelned magad. Kezdj el másképp gondolkodni, dolgozz önmagadon, s ha észrevétlenül is, de elindulsz a helyes önértékelés útján. Ha már képes leszel egy kicsit is hátba veregetni önmagad, biztos lehetsz benne, hogy jó úton jársz. Sok szerencsét! 

forrás: kamaszpanasz.hu, fokuszbanano.hu

ajánlott tréning:  http://selfskills.hu/valtoztathatsz-eleted-minosegen-7-alkalom/

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?


  Mindannyiunk előtt, csak egy magasztos cél lebeg, hogy boldogok legyünk. Mindenki csak annak él, hogy a boldogságot megtalálja. Hol a szerelem, hol a gyerekeink, hol a karrierünk jelenti számunkra ...