Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Szombati csillaghullás

Az előrejelzések szerint szombaton este a Föld belerohan egy üstökös törmelékfelhőjébe, aminek következtében óránként több száz meteor is feltűnhet az égen. Amennyiben az időjárás is kedvező lesz, az elmúlt évek leglátványosabb meteorzáporát lehet megfigyelni.

Jeremie Vaubaillon és Paul Wiegert (University of Western Ontario) jelezték előre, hogy a bolygónk a Drakonida meteorrajon halad szombaton keresztül. Eme meteorok, Giacobini-Zinner üstökösből hátramaradt csoportosulását már régóta ismerik, de 70 éve nem volt ekkora,  akár 10 ezer darab/óra aktivitása a Drakonidáknak.

Előreláthatóan október 8-án, magyar idő szerint este 19 és 22 óra között láthatjuk majd a jelenséget. A két legerősebb aktivitás 19:09-kor lesz, valamint 21:57 körül. Bár az első időpontban még nem lesz nálunk teljesen sötét, néhány meteor így is megfigyelhető lesz. A meteorraj a Draco (Sárkány) csillagkép felől érkezik majd, emiatt is nevezték el Drakonidának.


Drakonida: óráként 1000 meteor is várható

Hogyan lehet a legjobban látni a csillaghullást szombaton?csillaghullás szabad szemmel is jól látható lesz. Fontos azonban, hogy a városi fények által bevilágított égbolton az élmény jelentősen romlik. Ilyen helyeken az óránkénti 1000 meteor helyett előfordulhat, hogy csak 10-et látunk. Így próbáljunk meg a zavaró fényektől minél messzebb kerülni!

A fázósabbak vigyenek magukkal kardigánt is, vagy hálózsákot, hiszen ebben fekve lehet a legkényelmesebben fürkészni az égbolton átszáguldó apró égitesteket. Rossz hír, hogy egyelőre rossz időt jelez péntektől a meteorológiai szolgálat is.

A gazdagabbak számára a kedvezőtlen időjárás esetén is adott lesz a lehetőség meteort fürkészni: egy francia SAFIRE és egy német Falcon 20 típusú gép Skandinávia felett teszi lehetővég a ritka esemény megfigyelését. A két gépről készült csillaghullás videókat az interneten is láthatjuk majd.

Időnként nagy, óránként akár több száz vagy több mint ezer hullócsillagot produkáló meteorzáporok is előfordulnak. Ilyen eseményre akkor kerül sor, amikor az adott meteorrajt létrehozó üstökös a Nap – és így a Föld – közelében tartózkodik. Ekkor az üstökös által a közelmúltban kibocsátott, még szét nem oszlott, sűrű porfelhőbe rohan bele bolygónk – ezért tűnik fel olyan sok hullócsillag az égen.

Ilyen eseményt jelez előre Jeremie Vaubaillon és Paul Wiegert (University of Western Ontario) 2011. október 8-ára (szombatra) a Drakonida meteorrajjal kapcsolatban. A raj már régóta ismert, de átlagos maximuma idején sem produkál tíz meteornál többet óránként. Idén azonban teljesen más lehet a helyzet: hasonló az 1933-as és 1946-os évekhez, amikor rövid ideig közel 10 ezer darab/óra aktivitással jelentkeztek a Drakonidák.

forrás: HIR.MA

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
feldmar_andras


Feldmár András és a Quimby ELTE-BTK, Gólyavár 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A 2011. Szeptember 15. Csütörtök, 19:00 Feldmár András beszél és beszélget szerekről és szeretetről, betegségről és gyógyulásról, nehézségről ...