Szeretethormont vetnének be párterápiában

A szülésben, a szoptatásban, illetve az anya-gyerek és párkapcsolati kötődésben betöltött szerepére már régen fény derült, ám úgy tűnik, az oxitocin hormonnak egyéb érdekes tulajdonságai is vannak: megkönnyíti például mások érzelmeinek felismerését.

A szeretethormonnak is nevezett oxitocin az agyban, a hipotalamusz területén termelődik, elválasztását elsősorban fizikai érintés, bőrkontaktus váltja ki.

 

Szerepe rendkívül összetett: segít például a stresszoldásban és a fájdalomcsillapításban, használják a szülés megindítására, simaizom-összehúzó hatása miatt szoptatáskor megkönnyíti a tejutak kiürülését, továbbá pozitívan hat a párkapcsolatokra, erősíti a szülő-gyermek közti kötődést, és javítja az interakciós képességeket is.

Az Oslói Egyetem pszichológusainak kutatásából nemrég az is kiderült, hogy az oxitocin megkönnyíti mások érzelmeinek felismerését is. A kutatásba 40 egészséges egyetemi hallgatót vontak be, akiknek orrspray formájában tetszőleges sorrendben véletlenszerűen váltogatva oxitocint, illetve sóoldatot adagoltak. Ezt követően különféle érzelmi állapotokat tükröző (vidám, mérges vagy közömbös) fényképeket mutattak nekik: ezek között voltak olyan rejtett érzelmi megnyilvánulások is, amelyek felismerése mélyebb tudatalatti szinten történik.

Az eredményekből az derült ki, hogy az oxitocin jelentősen felerősítette a résztvevők érzelemfelismerő-képességét: a dühös állapotot megörökítő képeket nagyon mérgesnek és kifejezetten boldogtalannak látták, a vidámságot tükröző arcot pedig kicsattanó örömként érzékelték.

Mivel az érzelmekről a testbeszéd és a hanglejtés is árulkodik, így a kutatók szerint az oxitocin ezek érzékelését is megkönnyíti.

Azoknak segít, akiknek leginkább kell

A szakemberek arra is rávilágítottak, hogy az oxitocin éppen azoknak segített leginkább, akik a hormon nélkül (sósvizes oldattal) a legrosszabb érzelem-felismerési eredményeket produkálták. Mivel a legtöbb lelki eredetű betegségre és a kábítószer-függőségre is jellemző, hogy a páciensek nehezen ismerik fel mások érzelmeit, az oxitocin használata segítséget nyújthat a terápia során.

Az oxitocin persze önmagában nem jelent megoldást a lelki betegségek vagy a kábítószerfüggés gyógyítására, de kiegészítő kezelésként igen komoly reményekkel kecsegtet – mondta el a kutatás vezetője. Oxitocin-tartalmú orrsprayk már léteznek, és ezek korábbi vizsgálatok alapján nagy biztonsággal alkalmazhatók speciális terápiák részeként, például az autisták szociális viselkedésének javítására.

Ha további kutatásokkal szélesebb körben is sikerül igazolni az eredményeket, az oxitocin a remények szerint számos esetben, például kábítószerfüggőknél, vagy akár párkapcsolat-javító terápia részeként is bevethető lesz.

forrás: origo.hu

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
napok


Lehet, hogy a legtöbben a hétfőket utálják a legjobban, de a legfrissebb felmérési adatok szerint a keddek, a szerdák, és a csütörtökök legalább olyan siralmasak tudnak lenni, mint a hét ...