Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Sok a depressziós

A depresszió nem évszakhoz, nem embertípushoz, nem életkorhoz kötődik, hanem energiahiányos állapot váltja ki és bizony nem válogat. A depresszió jelentése: levert lelki állapot, leromlott hangulat, nyomáscsökkenés. Milyen érdekes kifejezések, ugye? Levertség: miért hagytad magad leverni? Leromlott hangulat: hogyan engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy leromoljon a hangulatod? Nyomáscsökkenés: csökkent az energia szinted, alacsony rezgésszámon, alulműködve tengeted a léted. Néhány jó tanács, amely valóban segít Ujfalusi Mártától, a Harmonet tanácsadójától!

 

Kutatások bizonyítják, hogy Európa lakosságának közel 60 százaléka a depresszió valamelyik típusában szenved. Gondolhatnánk, hogy az északi országok vezetnek, hiszen ott kevesebb a napsütéses órák száma, emiatt rossz a hangulat. A tények azt igazolják, hogy a depressziós populáció százalékát tekintve Magyarország vezető helyen van. Bizony ki-ki a maga belső lázadásaival is rombolja saját magát és a mikrokörnyezetét is.

Mindenkinek vannak hangulatingadozásai. Véleményem szerint a nagyon nagy ingadozások akkor következnek be, ha a napi történéseket valaki egyre nagyobb félelmekkel kezeli és az időnként vagy gyakorta bekövetkező kudarcokon nem tud túllépni. Amikor a problémákat nem megoldandó feladatként, kihívásként kezeli, hanem azokat sokk-ként éli meg.

Lazulj el egy kicsit, nézd meg távolabbról önmagad, engedd el a félelmeidet.

Minden, amit megélünk, jó valamire. A depresszió arra jó, hogy felismerjük a gyengeségeinket. A depresszióval kommunikálni kell, szembenézni vele, felismerni és nem megadni neki magad.

A betegség alapja a pesszimizmus, az igaz hit hiánya és a melankólia. A melankólia egészséges mértékben és jól kezelve hasznos lehet például az alkotó művészetben. A depressziós populáció három százaléka például tevékeny és sikeres alkotó ember, művész, aki ösztönzően hat másokra és dolgozik. A kérdés az, hogy a maradék kilencvenhét százalék mit csinál azon kívül, hogy az állapota tovább romlik?

A következőkben felsorolok pár szempontot, amelyeket fontosnak tartok a depresszió felismerésében és megoldásában.

A levert állapot minden esetben energiahiány, egészen pontosan: kártékony, idegen energiák jelenléte az energia rendszeredben. Jelei vannak, ismerd fel őket!  Ezek gyakorta a gyomorfájás, fejfájás, kedvetlenség, félelmek különböző jelzései.

A depresszió soha nem hirtelen érkezik és nem is hirtelen múlik el és bizony nem is magától. Törvényszerű, hogy a kezeletlen betegség bizony ráül az ember életére és ki is ütközik, meg is mutatkozik rajta, egyre súlyosabb mértékben.

A depressziósok érzékeny emberek, hajlamosak mások energiáit venni, átérezni és ez még nem is lenne baj, ha nem tartanák meg mások rossz érzéseit.   Amíg egy erős, magabiztos ember mások rezgését, érzéseit átérzi egy pillanatra és át is engedi őket magán, egy elgyengült depressziós beteg átveszi mások érzéseit és meg is tartja őket. Minden esetben ezek az átvett, kártékony érzések okozzák a további bajokat és energiahiányokat. Ezek a betegek sokszor kívülről csendesnek mutatkoznak, de belül fortyognak a dühtől és hajlamosak kivetíteni rossz érzéseiket másokra. Az állandóan jelen levő rossz érzések kiülnek az arckifejezésre, megváltoznak az arcvonások, keskenyedik a száj, előbukkannak a szem alatti karikák és a düh vagy az elkeseredettség okozta ráncok, elkezdődik a hajhullás, a pánikbetegség. Előzzük meg, hogy elérjenek vagy tüntessük el a rossz energiákat: jókedvvel, életfeladataink megélésével, vidáman és nyugodtan kérjünk segítséget is!  A depresszió és bármilyen más betegség sem szégyen.

Vannak emberek, akik azzal fordulnak hozzám, hogy fáj a szívük. Ez a tünet, amely később komolyabb gonddá is alakulhat – például szervi betegségek, kézremegés, gyomorgörcsök, nehéz légzés, ingadozó vérnyomás -, szinte minden esetben attól van, hogy nem tisztázták önmagukkal az érzéseiket, nem élik meg a valódi érzéseiket, tehát: félnek és elkerülik a mindennapok egészséges és természetes konfliktushelyzeteit. Esetleg hazugságban is élnek, amely fojtogatja őket. Ha valaki például rosszul érzi magát és panaszkodik is erről, annak be kell látnia, hogy rossz helyen van, rossz helyeken jár és nem azt teszi, amit tenni kellene.

Azt tapasztalom, hogy azokat az embereket, akik az életükben valamilyen gyengeség folytán a könnyebb megoldásokat választják, lustaságra hajlamosak, könnyebben el is éri a levertség és a vele járó tünetek. Az a depressziós beteg, aki nem hajlandó szembenézni az állapotával, és leplezi azt, előbb vagy utóbb valamilyen szenvedélybetegség közelébe kerül, és egyre nehezebben gyógyul. A levertség mindig együtt jár valamilyen kommunikációs zavarral, amelynek rövidesen az a következménye, hogy az illető kirekeszti magát a társadalomból, egyre kevesebbet dolgozik és egyre inkább rászorul valakire, például testvérére, szüleire vagy éppen párkapcsolati fóbiától vagy mániától szenvedve összeáll bárkivel, aki eltartja, támogatja. Törvényszerű, hogy ez az állapot nem tartható sokáig, ezt senki nem tolerálja és ez senkinek nem jó.Nyomott hangulatot, lelki betegséget az is okozhat, ha például:

 1. Valaki nincs a helyén.
 2. Nem azzal foglalkozik, amit igazán szeretne, esetleg egyáltalán nem tanul, nem dolgozik, ezáltal valakinek a terhére van.
 3. Nincs jóban saját magával sem, másokkal sem.
 4. Alultáplált, vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-hiányos, egyoldalúan táplálkozik.
 5. Keveset alszik és azt sem a megfelelő időben.
 6. Felborult az élete, sorozatos kudarcok érték magánéletében és munkájában is, amelyekből nem hajlandó tanulni. Nem hajlandó változtatni az életszemléletén, életvitelén.
 7. Hagyja magát kihasználni, nem áll ki magáért.
 8. Pesszimista, nincs hite, sem önbizalma, ezáltal másokban sem bízik meg.
 9. Magányos, sem barátai, sem társa nincs és nem is képes kapcsolatokat kialakítani.
 10. Sodródik az eseményekkel, amelyek végül felőrlik.
 11. Keveset tartózkodik napfényen, egészségtelen helyen lakik.
 12. Nem törődik saját maga külső-belső tisztaságával, saját elméjével és szellemiségével és a környezetét is elhanyagolja.

A depresszió kezelésére – többek közt – homeopátiás szereket és sokféle gyógynövényt, citrusfélék, de elsősorban hazánkban termő gyümölcsök, zöldségfélék fogyasztását szoktam javasolni.

A munka mint terápia csodálatos gyógyító erő, napi mozgással ötvözve.  Dolgozz, mégpedig rendszeresen. Akit nem érnek naponta kisebb-nagyobb sikerélmények, az elégedetlen lesz és haszontalanná válik, önmaga számára is.

A lelki egyensúly megtalálása és fenntartása és a napi szellemi, testi és lelki örömforrások folyamatos biztosítása a leglényegesebb feladat.

Ha elindulsz a gyógyulás útján, szárnyakat kapsz, ez biztos és látványos! Ha haladni akarsz az életedben és meg akarod valósítani a céljaidat, akkor le kell tenned a levertséget és át kell állnod az adók és cselekvők oldalára. Nincs az a rossz helyzet, amelyből ne lehetne talpra állni.

forrás:  szingliportal.hu

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
Vigyázat a sok túlórával!


A rendszeres túlórázás növeli a depresszió kockázatát Brit hivatalok több mint kétezer dolgozójával végzett hosszan tartó kutatás eredményeként a szakértők megállapították, hogy a szokásos munkaidőnél napi 3-4 órával tovább ...