Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Sáskapóz – Egyszerű jógagyakorlat hátfájás ellen

Locust-PoseSok ember küzd hátfájással, akik bármit megtennének, hogy végre megszabaduljanak tőle: gyógyszereket íratnak maguknak, drága eszközöket vásárolnak, pedig könnyen lehet, hogy problémájukat egy egyszerű, otthon végezhető jógagyakorlat segítségével sokkal gyorsabban, ráadásul ingyenesen meg tudnák oldani.

A legtöbben úgy gondolják, hátizmaik bizonyára túl feszesek, ezért valamiféle izomlazító gyógyszert, krémet vagy eszközt keresnek maguknak, ám ez csak ritkán szünteti meg a panaszokat. Az igazság az, hogy hátunk izmai a mindennapi tevékenységek következtében többnyire kellőképpen lazák, de a sok ülés, kevés mozgás miatt nem elég erősek és ez okozza a fájdalmat.

A jógából ismert sáskapóz (alabhasana) segítségével remekül erősíthetőek a gerinc környéki izmok, ami hatására megszűnik a fájdalom.

A gyakorlat kezdéséhez feküdj hasra, húzd be a hasad és csípődet nyomd a talaj felé. Ezzel stabilizálod hátad alsó felét és a gyakorlat során a felső rész fogja végezni a munka nagy részét. Karjaidat nyújtsd ki a tested mentén hátrafelé.

Ha ez megvan, jöhet a valódi gyakorlat. Próbáld meg egyszerre felemelni a lábaidat és felsőtestedet, miközben csípőd a földön marad. Ha tudod, kezeidet emeld vállmagasságba és úgy nyújtsd őket hátrafelé. A gyakorlat közben ne próbáld mindenáron felszegni a fejedet, mivel ez fájdalmakat okozhat a nyak hátsó részén, ráadásul semmi szerepe nincs a hátizmok megerősítésében.

Ha felvetted a sáskapózt, tartsd ki 5-15 levegővételen keresztül, majd ereszd vissza felsőtestedet és lábaidat a talajra. A gyakorlatot 3-5 alkalommal ismételd meg. Ha kész vagy, a gyermek-póz remek levezetést jelent hátizmaidnak és gerincednek.

A gyermek-póz felvételéhez először ülj rá a sarkaidra úgy, hogy közben mindkét lábfejed kinyújtva a földön fekszik. Ezután döntsd előre csípődet, amíg homlokod le nem ér a matracra. Karjaidat nyújtsd előre nyitott tenyérrel és azokkal is érintsd meg a földet. Helyezkedj el úgy, ahogy ebben a pózban a legkényelmesebb, ha szükséges távolabb helyezheted egymástól térdeidet. Maradj így és figyelj a légzésedre, remekül kipihened majd az előző gyakorlat fáradalmait.

Ne feledd, a jóga nem lóverseny, nem kell sehová sietned, olyan tempóban csináld a gyakorlatokat, ahogy neked a legjobb és ha első próbálkozásra nem megy tökéletesen a gyakorlat, ne erőltesd és ne légy türelmetlen. Idővel és gyakorlással egyre jobban fog menni.

Forrás: Health.com

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


Amikor az emberekben felmerül a fogyás gondolata, legtöbbször eszükbe sem jut a gyaloglás lehetősége, ami nagy kár. Ezzel az egyszerű, bárki számára elérhető módszerrel akár öt kilót is leadhatsz mindössze ...