Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Goldschmidt Liza

„Könnyebben tudunk viselkedésünkön szisztematikusan javítani, ha tudatában vagyunk mely dolgokban vagyunk tehetségesek.”

Goldschmidt Liza munkája

Goldschmidt Liza

Tekintettel arra, hogy ismereteim főként a humanisztikus pszichológiából származnak, az itt és most megközelítéssel dolgozom és a “jövő orientált” változást, fejlõdést tartom a coachingmunka céljának. Úgy vélem, hogy az aktuális helyzettől függően ez a munka is visszanyúlhat a múltban lejátszódott eseményekhez és érzésekhez. Szemléletben és alapelvekben a coaching, a szupervízió és más tanácsadói műfajok és módszerek között éles határokat nem vonnék, ugyanakkor a fókuszt a műfajnak és a céloknak megfelelően máshová helyezem, amely fókusz az ügyféllel együtt kimunkált szerződés alapján alakul ki. A coachingban az ügyfél van középpontban, nem a szervezet.

Fontos alapelvem a tiszta szerződés. Fontosnak tartom, hogy az ügyféllel történõ együttgondolkodásban tisztán, érthetően megfogalmazzuk a célokat, a vállalásokat, a fenntartásokat. A szerződést nem kőbe vésett szentenciaként, hanem kiindulási alapként fogom fel, amelyre folyamat közben újra és újra érdemes rápillantani és amelyet a felvetődött újabb momentumoknak megfelelõen érdemes dinamikusan alakítani.

Jelen pillanatban is több nagyvállalatnál veszek részt tréning és coaching folyamatok vezetõjeként, ezenkívül magánszemélynek számára is rendelkezésre állok. A módszerek, amelyeket használok, nem csak az adott probléma megoldásakor, de többnyire az élet egyéb területein is elõremutató változásokat hozhatnak a személy és a csoport életében egyaránt.

Coaching alapelvei

A coachingban nagy hangsúlyt fektetek az 50-50 %-os felelősségvállalásra. Ez azt jelenti, hogy én a szakértelmemet, tapasztalatomat, figyelmemet, jelenlétemet és etikus viselkedésemet nyújtom. A változtatás és változás a másik fél dolga – ebben a folyamatban támogatásommal segíteni tudom az ő fejlődését. Azt tartom, hogy eredményes coachingfolyamat csak az ügyfél elkötelezettsége és változni akarása mellett tud megvalósulni.
A coachingot akkor tekintem sikeresnek, ha az ügyfél a későbbiekben megtalálja a saját személyiségére jellemző módot, amellyel könnyedebben, tudatosabban birkózik meg azokkal a helyzetekkel, amelyek a coaching előtt nehézséget okoztak. Az eredményes coachingban az ügyfél a saját erőforrásait aktiválja és személyében fejlődik. Elképzelhető, hogy ez nem csak a hozott illetve a coachingban feldolgozott témákra vonatkozik.

Módszerei

Az általam nyújtott módszer alapjait a Gestalt, tranzakcióanalízis illetve a pszichodráma adja és tartalmazza mindazt a tudást és tapasztalatot, amit 15 év alatt a vezetőképzésben csoport- és egyéni munkáimban, valamint a pszichoterápiás gyakorlatomban összegyűjtöttem. Támogatóan konfrontálom az ügyfelet azzal amit látok, hallok, tapasztalok, valamint elmondom mindazt, amit gondolok és érzek. A tematikát illetően nagy szabadságot biztosítok, mert meggyőződésem, hogy bármilyen úton eljuthatunk az ügyfél aktuális témájához, sőt valójában nem is juthatunk máshová.

Goldschmidt Liza-ról bővebben:

Goldschmidt Liza elérhető:
goldschmidtliza@selfskills.hu