Relaxáció az emlékezetért

Ellazult állapotban jobban emlékezünk

Erősebb és tovább tartó emlékek formálódhatnak, amikor ellazult állapotban van valaki, és agyának emlékezéssel összefüggő idegsejtjei összehangoltan sülnek ki egyes agyhullámokkal.

Tanulási zavarokkal és demenciával élő embereken segíthet amerikai kutatók tanulmánya, amely közvetlen kapcsolatot állapít meg az agyi áramköri szintű események és azok viselkedésre gyakorolt hatása között.

A kutatók magyarázata szerint az agyi szinkronizálást a théta hullámok befolyásolják, amelyek összefüggenek az ellazulással, az álmodozással és az álmossággal, de a tanulással és az emlékek formálásával is. Eddig is tudták, hogy relaxált állapotban az agy hatékonyabban fogadja az új információkat, de a mostani vizsgálat rámutatott arra is, hogy ellazult állapotban a neuronok úgy képesek együttműködni, hogy javul a memória.

A vizsgálatban nyolc önkéntesnek száz fotót mutattak különböző dolgokról. A képeket egy másodpercig nézhették. 15-30 perccel később újra 100 képet mutattak nekik – közülük ötven újat, ötvenet pedig az első sorozatból –, majd megkérték őket, hogy emlékezzenek vissza, melyek szerepeltek már korábban.

Eközben elektroenkefalográfiás (EEG) méréssel rögzítették idegsejtjeik aktivitását, valamint az emlékek formálásáért felelős agyterületek elektromos háttérjeleit. Megállapították, hogy a megismerés erősebb volt, ha a tanulásra akkor került sor, amikor az idegsejtek a théta hullámokkal összehangoltan sültek ki.

A théta hullámokkal kapcsolatos kutatások többségét patkányokkal végzik, mert az EEG-hez szükséges elektródákat közvetlenül az agy felszínéhez kell helyezni, hogy pontos legyen a mérés. A mostani tanulmányban epilepsziával élő önkéntesek vettek részt, akik egyébként is átestek EEG-vizsgálaton, hogy rohamaik forrásának helyét feltérképezzék.

 

további információk: http://selfskills.hu/modszerek/relaxacio-es-meditacio/satori-tartaly/

AKCIÓ!!! 2011. június 30-ig minden honlapunkon regisztráló személy, aki egy előadásunkon részt vesz 1 db ingyenes lehetőséget kap a “SATORI tartály” kipróbálására. A “SATORI -tartály” a BVSC Szőnyi úti sportlétesítményében működik. További információkért kérem hívjon bennünket!

 

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
007_business-coaching


Hogyan működik a Life Coaching Módszer, stílus A coachingban különböző irányzatok, stílusok, módszerek léteznek. A Midlife Coaching az úgynevezett kollaboratív stílust követi, amely sokkal inkább támogató, mint direktív és ...