Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Őrület: Hányórobot a tudomány szolgálatában

vomiting-larryBrit tudósok néhány hónappal ezelőtt egy meglehetősen undorító robotot építettek, melyet “Hányós Larry” névre kereszteltek el és nevéhez illően a hányás a fő feladata. A robot a rendkívül fertőző norovírus terjedésének vizsgálatában nyújt komoly segítséget az orvosoknak.

A norovírus egy intenzív hányással és hasmenéssel járó betegséget okoz, mely akár 62 órán keresztül is kínozhatja a beteget. A tünetek 12-48 órával azután kezdenek el jelentkezni, hogy a vírus bekerült a szervezetbe. Cseppfertőzés útján, emberről emberre terjedhet, de az is elég, hogy fertőzött ételt együnk vagy érintkezésbe lépjünk egy olyan felülettel, melyen megtalálható a vírus.

Egyes felmérések szerint csak az Egyesült Államokban átlagosan 21 millióan fertőződnek meg évente ilyen vírussal, akik közül 70 ezren kórházi ellátásra szorulnak, 800-an pedig belehalnak a fertőzésbe és az általa okozott kiszáradásba.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a tudósok és az orvosok szeretnének többet megtudni arról, hogy a vírus milyen gyorsan és milyen messzire terjed. Ekkor lép a képbe Larry, akinek a száján keresztül az emberi hányást szimulálva egy pumpa fluoreszcens folyadékot juttat ki.

A világító folyadék segítségével jól megfigyelhető, hogy milyen messzire képes jutni a vírus. Arról egyelőre nincs hír, hogy mindezekkel a megfigyelésekkel sikerült-e valamilyen előrelépést tenni a norovírussal kapcsolatos kutatásokban.

Forrás: MedicalNewsToday

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
jazzmanagement


. A Jazz, mint a vezetés metafórája. . A vezetés valójában egy olyan sajátos válaszkészség, amellyel a bizonytalan helyzetre adott reakciónk egyszerre spontán és kreatív. Az azonos szervezeten belül dolgozóknak ...