Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Mi is az önismeret?

A világ szédületes iramban fejlődik. Eljutottunk oda, hogy már egy emberöltő is kevés lenne a felhalmozott tudásanyag elsajátításához. Az technikai környezet kiszélesedett, naponta kerülnek az üzletek polcaira az emberi életet, mindennapokat segítő, megkönnyítő eszközök.
AZ elmúlt fél évszázadban nem csak a technika, elektronika fejlődött, hanem az emberi szellem, elme megismerésének kutatása szintén rohamléptekkel haladt előre. Lehetővé vált az egyén kiteljesítése, megvalósítása, amely gyakran hozott magával szerepkonfliktusokat a társadalmi elvárásokból fakadó külső visszacsatolások és az egyén önmegvalósítása között.
Az önmegvalósítási forradalom, a szerepkonfliktusok és a pszichológia fejlődése együttese forrta ki az önismeret kérdéskörét.
A társadalmi szociális elvárások és a személyes siker követése között feszülő ellentétek sokáig nem voltak feloldhatóak, és általában a személyiség belső feszültségének növekedésével, torzulásával, önfeladással vagy éppen valamely betegség kialakulásával járt.
A pszichológia először orvosilag, betegségoldalról kísérelte meg ezt a helyzetet orvosolni, de a gyógyszerek nem jelentettek hosszú távú megoldást, vagy éppen gyógyszerfüggőséghez vezettek.
A megoldást az önismeret adta. Azon technikák kialakítása, amely révén az egyén képes saját magát megismerni, képességeit meglátni és ezen ismeretek birtokában alakítani az életét, minimálisra csökkentve a feloldhatatlan konfliktusok kialakulásának lehetőségét.
A saját magunk megismerését sokféle módon lehet elérni, hiszen technikák módszerek sokasága áll a rendelkezésre, és ezek közül egyénre szabottan lehet egy kis segítséggel kiválasztani azt amely a leghatékonyabban segít elérni a kívánt eredményt.
Az önismeret nagyon hasznos pillér tud lenni a kapcsolatokban, munkában, hivatásban, karrierépítésben.
Ennek fő oka, hogy az ember csak akkor tudja azt hova tart, ha tudja honnan indult és milyen lehetőségei vannak oda eljutni. Ami annyit jelent, hogy minden ember egy-egy önálló saját világ, amely sajátos belső harmónia szerint működik, ami miatt egy-egy cél megvalósítása más és más lépéseket követel meg mindenkinél, ezért a helyes út megtalálása csak akkor lehetséges, ha tudjuk értjük a saját belső rendszerünket.
Fontos megismerni milyen belső alappilléreink vannak, milyenek a képességeink, a korlátaink, amelynek ismeretében tudjuk tervezni a saját ütemünket, utunkat és céljainkat.
Az önmegismerés viszont sosem statikus, hanem egy dinamikus folyamat, hiszen minden külső akció reakció alakít minket, ami miatt sosem lehet azt mondani, hogy teljesen ismerjük magunkat és tudjuk egy-egy szituációban miként fogunk viselkedni, vagyis egy folytonos tanulást, tréninget jelent mely bár lehet alkalmanként kellemetlen, de mégis új kapukat tud megnyitni számunkra a világ és önmagunk felé.

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


Az önismeret egy a pszichológiában használt kifejezés, mely annak az információnak a leírására szolgál, amit egy egyén abból merít, hogy megtalálja a választ a kérdésre: „Milyen vagyok én?” Miközben igyekszünk ...