Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Önismeret és az érdek érvényesítő képesség

Ahhoz, hogy az életben érvényesülni tudjunk, ismerni kell önmagunkat, a korlátainkat, és ha tisztában vagyunk ezekkel, akkor fejleszteni is tudjuk őket.
Az önismeretre sokféle teszt létezik, ezeket most nem részletezném, inkább az önismeret során megállapított korlátokon való túllépés egyik alkalmazható technikáját mutatnám be.

Érdek érvényesítő képesség:
Itt beszélnünk kell ön és mások érdek érvényesítő képességéről. Sok ember például nem képes önmagát érvényesíteni, saját magának érvényt szerezni, egy vitában felül kerekedni, ha a saját érdekeiért harcol. Azaz önmagukért nem tudnak kiállni sokan. Ellenben, ha mások érdekeit kell érvényesíteni, akkor a legnagyobb harcokba is képesek belevágni. Ennek az lehet az alapja, hogy ha benne élünk a küzdelemben és magunkról van szó, akkor sokkal nagyobb és folyamatos a nyomás, de ha másokért harcolunk, úgy érezzük, hogy bármikor kiléphetünk belőle, és nem mi veszítünk, ha veszítünk, azaz nincsen veszteni valónk.
Ebben az esetben sokat javíthat a helyzeten, ha azt képzeljük, hogy egy idegen emberért harcolunk és nem önmagunkért, sokkal könnyebb lesz kiállni és harcolni az érdekeinkért. Egy családos ember például a munkahelyén, ha nem képes önmagáért kiállni, akkor gondolja azt, hogy a gyerekeiért, a férjéért/feleségéért harcol, nem önmagáért, és sokkal könnyebb lesz a dolga.

A fentieknek persze szerves része, hogy az ember ismerje önmagát, ki kell elemeznie saját magát pszichológiailag, hogy milyen helyzetekre hogyan reagál, egy adott szituációt hogyan képes kezelni és feldolgozni. Erre tökéletesen alkalmas egy önismereti teszt kitöltése, de valamit nem szabad elfelejteni, hogy minden ember más, mások a képességei, tapasztalatai, reakciói, ellenben a tesztek minden emberre készülnek, egy átlagos sablon alapján. Amit megállapít egy teszt az nincs kőbe vésve és a tesztek se tévedhetetlenek.

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


Bert Hellinger német pszichológus nevéhez fűzödik ez a – leggyakrabban csoportos – terápia, azonban ritkán nem kizárt az egyéni foglalkozás sem. Köztudott – bár az okát kevesen ismerik –, hogy ...