Nincs időd konditerembe járni? Sebaj, használd ki a mindennapok nyújtotta lehetőségeket!

track-stair-walk-400x400Használd ki a mindennapok során adódó lehetőségeket a testmozgásra, például lift helyett válaszd a lépcsőt vagy nyírd le otthon a füvet és ugyanolyan jót teszel a szervezetednek, mintha a konditeremben végrehajtanád az előírt edzéstervet, állítja egy új kutatás.

A kutatók 6000 amerikait vizsgáltak, akiknek az egyik csoportja rendszeresen eljárt edzeni, míg a másik nem végzett konditermi feladatokat, de a mindennapi tevékenységek során aktív volt. Az eredmények azt mutatták, hogy utóbbiak életvitele ugyanolyan kedvező egészségügyi hatásokkal járt, mint azoké, akik edzőterembe jártak. Ez azt jelenti, hogy csökkent az elhízásra és a maga vérnyomás kialakulására, a szívbetegségekre, agyvérzésre és cukorbetegségre való hajlamuk, alacsony volt a koleszterinszintjük, ugyanolyan jó volt az anyagcseréjük.

“Az eredményeink alapján bizonyos egészségügyi szempontokat figyelembe véve ki lehet váltani a konditerembe járást azzal, ha aktívan állunk hozzá a mindennapi élethez.” – mondta a kutatás kitalálója, Paul Loprinzi. “Mindenkit arra bátorítunk, hogy járjon nyitott szemmel és lássa meg a testmozgás lehetőségét a legalapvetőbb tevékenységekben. Akár az is sokat számíthat, ha egy hosszabb telefonbeszélgetés során felállunk az asztaltól és a beszélgetés időtartama alatt sétálgatunk az irodában vagy a folyosón.”

“Az amerikai felnőttek mindössze 10%-a jár el rendszeresen edzőterembe, amiből arra lehetne következtetni, hogy a többiek lusták. A felméréseink szerint azonban a felnőtt lakosság 43%-a végez legalább napi félórán keresztül valamilyen testmozgást csak azáltal, hogy kihasználja a mindennapok nyújtotta lehetőségeket.”

Kösd össze a hasznost a hasznossal, a lift helyett használd a lépcsőt, ha közel van a munkahelyed, autó helyett biciklivel járj dolgozni. Ha busszal közlekedsz, akár egy megállóval hamarabb is leszállhatsz, hogy gyalogolj. A házimunka és a ház körüli munka is remek módja a testmozgásnak. A takarítás sok mozgást igényel, a magasabb polcok, ablakok megtisztításához gyakran létrázni kell és a kisebb bútorokat is arrébb kell mozdítani, hogy mögötte is ki tudjunk takarítani, ami mind mind jót tesz a szervezetnek. Ha kertes házban laksz az még jobb, tavasszal és nyáron elérkezik a fűnyírás, az ültetés, kertművelés időszaka, ősszel a száraz falevek összegereblyézése nyújt remek lehetőséget a testmozgásra, télen pedig a hólapátolás tarthatja frissen és egészségesen a szervezetünket.

Forrás: Health.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
CUKOR1


A legtöbben túl sok cukrot fogyasztunk naponta, ami mellett nem csoda, hogy egyáltalán nem vagy legfeljebb csak nagyon nehezen tudunk lefogyni. A következőkben adunk néhány tippet, hogyan szabadulj meg a ...