Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Néhány plusz kiló ellenállóbbá tehet

normal-bodiesEgy orvoscsoport 97 különböző kutatás eredményeit vetette össze, melyek során összesen 2,88 millió embert vizsgáltak meg. Az eredményekből az derül ki, hogy egészségügyi szempontból jobb, ha nem visszük túlzásba a fogyókúrát és marad rajtunk egy kis plusz.

“Bizonyos körülmények között egészségügyi szempontból jobb az, ha van rajtunk néhány plusz kiló” – mondta a kutatás egyik vezetője, Steven B Heymsfield.

Amerikában a nők 30, míg a férfiak 40%-a számít túlsúlyosnak a testtömegindexük szerint. Eddig mindenki úgy gondolta, hogy csak az élhet igazán egészséges életet, akin semmi fölösleg nincs, most azonban minden jel arra mutat, hogy a normál és az enyhén túlsúlyos testalkatú emberek ellenállóbbak és jobbak a kilátásaik betegségek esetén, mint a vékonyaknak vagy az elhízottaknak.

“Ebben az esetben teljesen elkülönülnek egymástól az esztétikai és az egészségügyi szempontok” – tette hozzá Heymsfield.

A fentebb említett kutatások összevetéséből az derült ki, hogy azoknak, akiknek a testtömegindexük 30 alatt, de a normális érték fölött helyezkedik el, 6%-kal több esélyük van túlélni valamilyen súlyosabb betegséget, például szívrohamot, mint vékony társaiknak.

Nem meglepő módon az elhízottak végeztek a legrosszabb helyen az összesítésben, nekik 18%-kal rosszabbak a kilátásaik, mint  az átlagos és enyhén túlsúlyos testalkattal rendelkezőknek.

Mindennek valószínűleg az az oka, hogy az enyhén túlsúlyos személyek esetében vannak olyan tartalékok a szervezetben, amiket ilyenkor a test fel tud használni, az elhízottaknál azonban a túl nagy testsúly és egyéb tényezők már komolyan hátráltatják a gyógyulást.

Heymsfield azonban figyelmeztet, hogy a kutatások során az orvosok egy adott pillanatban, véletlenszerűen bekövetkező betegséget vettek figyelembe, azt nem vizsgálták, hogy egyes betegségek kialakulásának az esélye milyen mértékben nő vagy csökken a testsúlytól függően.

“Nem szeretnénk senki arra biztatni, hogy hagyja abba az edzést vagy a diétát, mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egy kis fölösleg még nem olyan elítélendő és halálos, mint azt sokan gondolják.”

Forrás: WebMD.com

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
A negatív kalória és a negatív kalóriás élelmiszerek


Az eddig sem volt titok, hogy egyes zöldségek és gyümölcsök a bennük lévő vitaminok és tápanyagok miatt remek eszközei a rákmegelőzésnek, de most azt is bemutatjuk, melyik étellel tested mely ...