Minden, amit érdemes tudnod a kismama jógáról

mély belső átalakulás / core transformationKisbabát vársz? Gratulálunk! Igyál sok vizet, aludj sokat, viselj bő ruhákat és ne feledkezz meg a megfelelő testmozgásról. Már hosszú ideje létezik a a direkt a várandós nők számára kitalált kismama jóga, melyet ugyan sokat ajánlanak, de a legtöbben meglehetősen keveset tudunk róla. Ebben a cikkben az ezzel kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be.

Felmérések során kiderült, hogy azok a terhes nők, akik naponta legalább félórán keresztül végeznek valamilyen testmozgást, jobb kedvűek, jobban alszanak, energikusabbak, erősebbek és teherbíróbbak a terhesség ideje alatt. Emellett a hátfájás, puffadás és az emésztőrendszeri zavarok esélye is csökken és a baba megszületése után könnyebben visszanyerik az alakjukat a fizikálisan aktív nők.

A kismama jóga az egyik legjobb módszer erre, mivel a gyakorlatok úgy vannak kitalálva, hogy ne okozzanak kellemetlen perceket a magzatnak.

Miért érdemes a kismama jógát választani?

“Az egész testet megerősíti, ami nem csak a terhesség ideje alatt és a szülés során fontos, hanem utána is, mivel a babával való foglalkozás is fizikai igénybevétellel jár” – mondta Kahil Kuykendall diplomás jógaoktató. “Emellett rendkívül fontos, hogy a jóga során a kismama megtanul helyesen, nyugodtan és hatékonyan lélegezni, ami jól jön majd a szülésnél, emellett pedig megnyugtatja az elmét és az idegeket.”

A nyugtató és erősítő hatása miatt önbizalmat adhat azoknak a nőknek, akik első gyermeküket várják, ráadásul azok, akik jógatermekbe járnak kismama jógát végezni, új barátokat is szerethetnek, akik életüknek ugyanazon szakaszában vannak, ugyanazokon a külső és belső változásokon mennek keresztül, így értékes tapasztalatokat oszthatnak meg egymással.

Biztonságos ez?

Ha körültekintően vágsz bele, akkor teljes mértékben. Először is keresd fel orvosodat és kérdezd meg, hogy jelen fizikai állapotodban ajánlott-e belevágni egy ilyen dologba. Ezután keress olyan oktatókat, jógatermeket, melyek kifejezetten kismama jógával foglalkoznak és van már gyakorlatuk. Keresd fel őket még a kezdés előtt egy beszélgetés erejéig, kérdezd meg, milyen gyakorlatok lesznek, meddig tart, milyen intenzitású a foglalkozás, stb.

Ha nincs a környékeden ilyen oktató vagy terem, vegyél a kismama jógával foglalkozó könyveket, DVD-ket vagy keress róla anyagot az interneten. A legfontosabb, hogy hallgass a testedre, ha úgy érzed, hogy valamelyik gyakorlat kényelmetlen Neked vagy a babának, akkor azt inkább hagyd ki.

Milyen gyakorlatokkal érdemes kezdeni?

Ha felkeresel egy hivatásos oktatót, ő nyilván tudni fogja, mi lenne számodra a jó kezdés, de ha otthon vágsz bele a jógázásba, a következő két gyakorlatot érdemes elsőként kipróbálnod Kuykednall szerint:

Macska- vagy tehénállás – Ereszkedj négykézlábra, karjaid legyenek egy vonalban a válladdal, térdeid pedig a csípőddel. Ahogy lassan belélegzel, homorítsd a hátadat, fenekedet nyomd fölfelé és szegd fel a fejedet. Kilégzéskor domborítsd ki a hátadat, ereszd le a fenekedet és hajtsd le a fejedet. Ezt a lassú, nyugodt légzés ütemére ismételgesd.

Guggolás – Állj úgy, hogy lábfejeid egy vonalban legyenek a vállaiddal, így guggoláskor lesz helye a pocakodnak is. Ahogy kilégzel, lassan ereszkedj le guggoló pozícióba, belégzéskor pedig emelkedj fel a kezdet pózba. Ezt a gyakorlatot akár egy barátnőddel vagy a pároddal is végezheted, egymással szemben állva, egymás kezét fogva.

Mi a teendő, ha nem tetszik?

A leírtak vagy korábbi tapasztalataid alapján úgy érzed, hogy a kismama jóga nem Neked való? Nincs ezzel semmi baj, de érdemes legalább a jóga egyik elemét, a nyugodt légzést gyakorolni. Ha van egy pár perc szabadidőd, tegyél be valamilyen nyugtató dallamú zenét és lassan lélegezz. “Csak ülj és lélegezz nyugodtan, koncentrálj a babára és arra, hogy mi történik belül. Ez egy csodálatos élmény, ne foszd meg magad tőle!” – tanácsolja Kuykendall.

Forrás: USNews.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
self_management_-_fit_woman_jumping_rope


A hosszú tél után itt a jó idő, egyre kevesebb ruhadarabot viselünk, így fontos, hogy minél előbb leadjuk a télen felszedett kilókat, ha eddig még nem tettük meg. Vajon melyik ...