Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Miért lehetetlen a mának élni?

A Pittsburgh-i Egyetem kutatása szerint a döntéshozáshoz szükséges emlékek az agy egyik rejtélyes területén raktározódnak, amely a látással és a szemmozgással is összefügg.

Az „éljünk a mának” régóta keresett nyugalma lehetetlen az idegtudósok szerint, akik felfedezték azt az agyi területet, amely azért felelős, hogy a múltbeli döntéseinket és eredményeinket a jövőbeni viselkedés szabályozásához felhasználjuk.

Neuron szaklapban megjelent kutatás elsőként elemzi a metakognícióval összefüggő jelzéseket, vagyis a saját tudásunkról rendelkezésünkre álló tudást.

„Az agyunknak követnie kell az általa hozott döntéseket és elért eredményeket” – magyarázta a kutatást vezető Marc Sommer. „Szükségünk van a gondolkodás folytonosságára. Állandóan megőrizzük az elménkben a döntéseinket az idő előrehaladtával, miközben más dolgokon gondolkodunk. Azt feltételeztük, hogy a munkamemóriához hasonlít, ami a prefrontális kéreg felé mutatna.”

A kutatók különálló idegsejteket vizsgáltak in vivo három frontális kérgi területen: a frontális szemmozgató mezőben, a dorsolaterális prefrontális kéregben (a motoros tervezésért, a szervezésért és szabályozásért felel), valamint a kiegészítő szemmozgató mezőben, amely a szakkadikus szemmozgásért felelős.

A metakogníció helyének meghatározásához az alanyok vizuális döntéshozási feladatokat végeztek, amelyben véletlenszerűen felvillanó fények és domináns fények elhelyezkedését kellett meghatározni. A kutatók kimutatták, hogy míg az idegi aktivitás összefüggésben állt a döntésekkel és találgatásokkal mindhárom agyi területen, a vélt metakognitív tevékenység, amely a döntéseket és a tippeket összekapcsolta, kizárólag a kiegészítő szemmozgató mezőben mutatható ki.

„A kiegészítő szemmozgató mező nagyon összetett agyi terület, amely a viselkedés motivációs aspektusaival függ össze” – magyarázta Sommer. „Ha úgy gondoljuk, hogy valami jót kapunk, az idegi aktivitás általában magas ezen a területen. Az emberek jó dolgokat akarnak az életben, és a jó dolgok fenntartásához össze kell hasonlítaniuk a jelenleg zajló dolgokat a múltban hozott döntésekkel. Éppen ezért egy egészséges ember képtelen a jelen pillanatban élni. Hangzatos dolog azt állítani, hogy éljünk a mának és élvezzük az életet, de a belső életünk és tapasztalataink ennél sokkal gazdagabbak.”

 

forrás:medipress.hu

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


Minden évszaknak megvan a maga sajátos varázsa, s minden évszak minden hónapjának különös hangulata van. Mi magyarok szerencsések vagyunk, mert minden időszaknak megvan a maga ünnepe, mindig van mire készülni. ...