Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Melyik is az erősebb nem?

 

Miután egy dán orvosokból álló kutatócsoport tudományosan is bebizonyította, hogy a stressz lelkileg jobban megviseli a férfiakat, mint minket, nőket, legfőbb ideje, hogy a címben feltett kérdésen újra elgondolkozzunk. Ha a pasidat mindez stresszeli, őt ne is kérdezd!

A dán tanulmány megállapításai szerint a férfiak azok, akikre a stresszhelyzetek drasztikusabban hatnak. A fiatal férfiak esetében a lelki feszültség a várható élettartamot is jelentősen csökkentheti. A hosszú távú, több mint 20 év (!) megfigyeléseire és adatainak elemzésére épülő kísérlet újabb bizonyíték arra, hogy a tartós pszichikai terhelések – mint a stressz, a félelem vagy a depresszió – számos krónikus megbetegedés első számú kiváltójának számítanak – hívja fel a figyelmet a Német Belgyógyászok Szakszövetsége (Berufsverband Deutscher Internisten – BDI).

A német szakértők megállapítása teljesen ellentmond az eddigi (klisészerű) feltételezésnek, amely szerint a férfiak különösen terhelhetők lennének. A dán tanulmány eredményei szerint a résztvevő férfiak körében a stresszhelyzet 30 (!) százalékkal növelte a halálesetek számát. Ezzel ellentétben a nők várható élettartamára látszólag egyáltalán nincs hatással.

A pszichikai terhelések következtében a férfiak esetében nagyobb a légúti megbetegedések – így az asztma – kialakulásának kockázata is. Ha mindez még nem hangzana elég fenyegetően, a tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a stresszes férfiaknak 1,5 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy szívinfarktusban haljanak meg, vagy öngyilkosságot kövessenek el, mint a nyugodt életvitelűeknek.

A fenti megállapítások mellett ugyanakkor az mindeddig tisztázatlan maradt, hogy a stressz közvetlenül, vagy közvetve járul hozzá a krónikus megbetegedések kialakulásához.

„Az is elképzelhető, hogy a pszichikai feszültség más kockázatok erősödése által – tehát nem közvetlenül – fejti ki negatív hatását, vagy pedig egy, már meglévő, de tünetmentes betegséget erősít fel”– kommentálja a dán felfedezést Hans-Christian Deter, a BDI egyik vezető professzora.

„Közvetlen hatásként a stressz például csökkenti a férfiak mozgásra szánt idejét, drasztikusan fokozhatja a dohányzás mértékét, és ezáltal megtöbbszöröződik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata” – magyarázza a szakember.

forrás: sueddeutsche.de, fokuszbanano.hu

 

 

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


  Hétköznapi életünk során számtalan baktériummal és kórokozóval találkozunk. Ezek sokszor olyan helyeken hemzsegnek csak igazán, amelyekre nem is gondolnánk. Összegyűjtöttünk néhány helyet és szituációt ahol a legvalószínűbb, hogy láthatatlan ...