Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Megnehezíti a fogyást a rosszul működő pajzsmirigy

A fáradékonyságot és a rossz közérzetet nem kell mindig a frontokra fogni, gyakran valami egészen más okozza. Ilyen probléma a pajzsmirigy-alulműködés is. Ez a betegség egyre gyakoribb, és túlnyomórészt a nők szenvednek tőle, de férfiaknál és már a gyerekeknél is előfordul.

pajzsmirigy

Sorra derül ki a fiatal nőkről és még a gyerekekről is, hogy alulműködik a pajzsmirigyük. Dr. Szunyogh Magdolna belgyógyász-endokrinológus szerint nem érdemes elhanyagolni a betegséget, mert nagyon egyszerűen kezelhető. Az orvosok ma már sokkal inkább odafigyelnek erre a problémára, mint korábban. Egyre gyakrabban vizsgálják már a pajzsmirigyet irányító hormon, a TSH szintjét. Ha ez normális, akkor a pajzsmirigy nagy valószínűséggel jól működik, ha pedig eltér a referenciatartománytól, úgy felmerül a gyanú a rendellenes működésre, és további vizsgálatokat kell végezni.

Szívelégtelenséget, keringési zavart okozhat

A pajzsmirigynek szerepe van az egész szervezet működésében, főként az anyagcserében, ami alulműködés esetén lelassul. Az ember fáradékonynak, kedvetlennek érzi magát, elkezd hullani a haja, vagy éppen könnyebben kiszárad a bőre. A hízás is egy igen jellemző tünet, valamint nőknél a menstruációs ciklus megváltozása. Kezelés nélkül, súlyos esetekben a pajzsmirigy alulműködés szívelégtelenséghez, a keringés és a légzés összeomlásához vezethet.

Az egészséges halételek is mértékkel fogyasztandók

A modern korban megváltoztak étkezési szokásaink. Sokkal több jód tartalmú ételt esznek az emberek, és erre még vitaminokkal is rásegítenek. Ennek gyakori eredménye pedig az, hogy a pajzsmirigy elkezd alulműködni, mivel egy bizonyos autoimmunpajzsmirigy- gyulladás jóval gyakoribbá vált. Ez a fajta betegség Japánban – ahol rengeteg tengeri halat, sushit fogyasztanak, aminek igen nagy a jódtartalma – igazi népbetegségnek számít.

Az ultrahangos vizsgálat gyors, és semmilyen kellemetlenséggel nem jár. Az eredményekből pedig az orvos azonnal el tudja dönteni, hogy megfelelően működik-e a szerv

Gyógyszeres kezelést igényel

Fiatal korban, illetve várandósságra készülve, már enyhe alulműködést is gyógyszerrel kell kezelni. A tabletták tulajdonképpen azt a hormont pótolják, amit a szervezet nem termel meg magától. A kezelés javítja a teherbe esés esélyét is. Az alulműködésre adott hormonpótlástól nem kell félni, ha a beteg az orvos által beállított, megfelelő dózist szedi, nincs semmilyen mellékhatása.

Szerencsére a pajzsmirigy-alulműködés egy nagyon egyszerűen kezelhető betegség, napi egyszeri gyógyszerbevétellel megoldható, és egyáltalán nem korlátozza vagy zavarja az ember életvitelét. A gyógyszert gyakran a betegnek élete végéig kell szednie, de az is előfordul, hogy bizonyos idő után elhagyható.

Egyszerű és gyors a vizsgálat

A háziorvosok és nőgyógyászok a betegek tünetei alapján általában korán felfedezik a pajzsmirigyproblémákat, és egy beutalóval endokrinológushoz küldik az illetőt. A pajzsmirigy működésének kontrollja nem jár kellemetlen vagy fájdalmas vizsgálatokkal. Ultrahangot, illetve más egyszerű vizsgálatot végeznek, valamint vért vesznek, de ez utóbbira még csak nem is kell éhgyomorra érkezni. Ha valaki gyógyszert kap, szedése közben eleinte néhány havonta, később évente egyszer ellenőrzésre kell járnia.

A túlműködés jelei

A túlműködés jóval nehezebben kezelhető betegség, mint az alulműködés, de jó hír, hogy ritkább is. A pajzsmirigy- túlműködés éppen ellenkezőleg hat, mint az alulműködés, vagyis túlpörgeti a szervezetet. Szívritmuszavart, magas vérnyomást okoz. Előfordulhat erős izzadás, fogyás, gyakori hasmenés is. Súlyos szembetegség is kialakulhat. 

Forrás: borsonline.hu

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


A boldogsághormon szerepe az alvásban Az örömérzetért felelős agyi vegyület, a dopamin, a lustaságtól a kreativitáson át az impulzivitásig mindenfélével összefüggésbe hozható. Most az alvás szabályozását is hozzáadhatjuk a listához. ...