Megdőlni látszik a ‘horror hétfő’ mítosza

Lehet, hogy a legtöbben a hétfőket utálják a legjobban, de a legfrissebb felmérési adatok szerint a keddek, a szerdák, és a csütörtökök legalább olyan siralmasak tudnak lenni, mint a hét első napja.

Egy 340 000 önkéntes részvételével készült amerikai felmérés szerint a legtöbb embernek semennyivel sem rosszabb a kedve hétfőn, mint a többi munkanapon, természetesen a péntek kivételével.

A hétvége közeledtével persze sokkal jobb hangulatba kerülnek az emberek, pénteken pedig általában kieresztik az egész héten halmozódott stresszt.

“Bár a hétfő reggeli búskomorságról szóló történetekkel egy egész könyvet meg lehetne tölteni, a legtöbb esetben a hétfők semmivel sem rosszabbak a többi hétköznapnál” – nyilatkozta Arthur Stone professzor, a Stony Brook Egyetem tudósa. “A ‘horror hétfő’ kulturális mítosza rendkívül túlzó, ennek ellenére makacsul tartja magát a mai napig.”

Stone professzor és kollegái a Gallup által végzett telefonos interjúk adataiból dolgoztak.

A megkérdezettek elmondása szerint a péntek, a szombat és a vasárnap a legkevésbé stresszes napok, és ezeken a napokon a legjobb az emberek általános kedélyállapota.

Stone szerint a vasárnapról hétfőre tapasztalható hirtelen hangulatváltozás okozhatta a hétfők vesztét és a mítosz kialakulását. A kutatás részletes leírása a Journal of Positive Psychology című szaklapban olvasható.

forrás: medipress.hu

 

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
car


Az utóbbi hetekben rengeteg frontnak volt kitéve szervezetünk. Az emberek többségét megviseli, hiszen az időjárás egyaránt hat ránk fizikálisan és mentálisan is. Lássuk, mitől is vagyunk érzékenyek a frontokra?   ...