Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Leggyakoribb álmaink és jelentésük

Vajon az álmaink, azok a vad, fantasztikus, és határozottan cenzúrázatlan képek, melyek éjszakánként jönnek elő, pusztán a napközben történtek újraélései, vagy ennél azért többet jelentenek? Olvasson tovább, hogy megtudja…

 

 

Ha képesek vagyunk eléggé kinyitni tudatunkat, akkor az álmokat jelentőségteljes ajándékként is felfoghatjuk, melyek segítenek megoldani nagy dilemmáinkat és útmutatást nyújtanak a döntéshelyzetekben. Az álmok lehetnek terápiás hatásúak, katartikus, jövendölő, tisztító, gyógyító, inspiráló, újjáépítő, vagy fejlesztő jellegűek… Ahhoz azonban, hogy megértsük ezeket a sokarcú, több cél szolgáló ajándékokat, melyekkel reggelente ébredünk, jó tudni, hogy hogyan kategorizálhatjuk őket. Sőt, a jó hír az, hogy vannak bizonyos árulkodó jelek az álmokban, melyek segítenek nekünk feldolgozni a kapott üzenetet, feloldani a negativitást, elfogadni sötét oldalunkat, áttörni korlátainkat, megjósolni a jövőt, ihletet kapni felsőbb énünktől…

Cikkünkben sorra vesszük a leggyakoribb álomkategóriákat és jelentésüket.

Elintéző álmok
Ezek az egyik legidegesítőbb álmok, mivel általában a napközben átélteket idézik fel újra.

Sokszor épp a munkával, vagy egy elfelejtett, befejezetlen feladattal találkozunk, melyet aztán álmunkban oldunk meg. Bár az “álombeli túlórázás” nem túl kellemes, hatalmas segítséget jelenthetnek ezek nekünk – akár egy végső főpróba. Gondolhatunk úgy is az ilyen álmokra, mint saját, munkaidőn túl dolgozó asszisztensünkre, akinek az a feladata, hogy a kaotikus irodát munka után rendbe tegye. Esténként, mikor mély álomba merülünk, ő előveszi a tollseprűjét és rendbe teszi a mappáinkat, fontos iratainkat, kidobja, ami nem kell, és segít megoldást találni a napközben felmerült problémákra. Így már világos, hogy miért szoktuk a nagy döntések előtt azt mondani, “Hadd aludjak rá egyet!”

Üldöző álmok
Ezek azok a rémálmok, melyekben üldöznek, leesünk valahonnan, megbukunk egy vizsgán, vagy arra eszmélünk egy állásinterjú közben, hogy meztelenek vagyunk… És lássuk be, ezek sokszor nagyon rémisztőek! Mielőtt azonban végleg törölnénk őket emlékeinkből, vizsgáljuk meg, nem egy fontos lehetőségre szeretnének-e figyelmeztetni (mondjuk, hogy készüljünk fel az interjúra, és ne vegyük túl lazára), vagy egy olyan meggyőződésünktől megszabadítani, mely megakadályoz kreativitásunk és szenvedélyünk teljes megélésében.

Integráló álmok

Ezek olyan álmok, melyben mi magunk, vagy egy másik személy extrém módon viselkedik, amit mi magunk vagy nagyra becsülünk, vagy pedig kifejezetten elítélünk (pl. rúdtánc a munkahelyi tárgyalóban). Az integráló álmok ezzel azt próbálják nekünk megmutatni, hogy az álombeli viselkedés személyiségünk fontos része (melyet nem feltétlenül szeretünk elfogadni), és ha ezt felismerjük, akkor teljesebbé válhatunk. Röviden: a viselkedés, melyet megítélünk álmunkban, éppen egy olyan részünk lehet, melyet félünk elfogadni – vagy melyet titkon utálunk.

Áttörő álmok

Ezek olyan álmok, melyekben katasztrófa, haláleset, tűzbaleset, árvíz, földrengés, vagy egyéb rettenet történik. Általában a közelgő változásra készítenek fel bennünket,  és különösen sokat segíthetnek, ha ragaszkodunk megszokott dolgainkhoz és nehezen változtatunk szokásainkon. A lényeg, hogy be tudjuk fogadni a változást, mert hiszen ez az élet elengedhetetlen része!

Visszatérő álmok

A visszatérő álmok olyanok, akár egy titkosügynök, aki a tudatalattinknak dolgozik. Missziója az, hogy közvetítse tudatalattink üzenetét a tudatunknak, melytől boldogabbak, elégedettebbek leszünk – feltéve, hogy megértjük. Addig térnek vissza álmaink – vagyis a titkosügynök – míg az üzenetet meg nem értettük, vagyis míg a missziót nem teljesítette. Figyeljünk a jelekre!

Jövendőmondó álmok

A jövendőmondó álmok olyanok, akár saját égő csipkebokrunk, mely többet árul el nekünk, mint amire egy látó valaha is képes volna! A leggyakoribb forgatókönyv így fest: álmunkban kapcsolatba lép velünk egy bölcs, szeretetteljes lény (pl. Jézus, Krisna, Teréz anya, Gandhi, Buddha, stb.) és ettől fogva úgy érezzük, hogy valami különleges ajándékot kaptunk, vagy fontos leckét tanultunk.

Tegyük az álmainkban kapott üzeneteket tudatunk részévé azzal, hogy papírra vetjük őket, és felidézzük magunkban minél gyakrabban azt az érzést, melyet utánuk éreztünk.

forrás:egeszsegguru.hu

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


Megnyugtat a gyermekünkkel töltött játék A legfontosabb és leghatásosabb a stressz csökkentésére a gyerekekkel töltött idő, amikor a szülő is felszabadultnak érzi magát. Az egyedülálló anyáknál különösen kimutatható ez a ...