Kreatívabbak a kitaszítottak

Serkenti a kreativitást a társadalmi elutasítás…

A társadalmi elutasítás elősegíti a kreatív gondolkodást, különösen azokban, akikben erős az önállóság érzése – állítják a Johns Hopkins Egyetem kutatói.

 

“Az olyan emberekben, akik amúgy is úgy érzik, hogy elkülönülnek a tömegtől, a társadalmi elutasítás egyfajta igazolást jelent” – állítja a tanulmány vezető szerzője, Sharon Kim, az egyetem üzleti karának kutatója. “Az elutasítás megerősíti az önmagukat függetlennek érző személyekben azt, amit már korábban is éreztek, vagyis azt, hogy különböznek a többiektől. Az ilyen emberek esetében ez a különbözés pozitív hatású, ami nagyobb kreativitást ösztönöz.”
A szakértő szerint ugyanakkor a társadalmi elutasítás éppen ellenkezőleg hat az olyanokban, akik úgy érzik, valamilyen csoporthoz tartoznak. Esetükben ugyanis gátolja a gondolkodás képességét.

Kim szerint egyre aggasztóbbnak látszik társadalmunkban a társadalmi elutasítás hatása, amit az iskolai, munkahelyi és internetes kirekesztésre vonatkozó média beszámolók csak még inkább megerősítenek. “A megalázás természetesen elítélendő, és sosem visz jóra” – magyarázta a kutató. “Vizsgálatunkban azt akartuk bebizonyítani, hogy a kirekesztés időnként pozitív eredménnyel is járhat, amikor önálló gondolkodású embereket közösít ki a csoport.”

Kim azt is elmondta, hogy a kutatás gyakorlati jelentőséggel is jár a kreatív gondolkodókat alkalmazni kívánó vállalati vezetők számára. Érdemes lehet például kétszer is meggondolni az olyan jelentkezők felvételét, akiknek rendhagyó egyénisége szinte vonzza az elutasítást. Valójában azonban az ilyen emberek kreativitása komoly érték lehet a vállalat számára.

forrás: hazipatika.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
alvás


Alvás közben is érzékeljük a szagokat, sőt képesek vagyunk azokat hangokkal társítani. Egy új kísérletnek a légzési problémák kezelésében is nagy jelentősége lehet. Ha megérezzük egy étel kellemes illatát, igyekszünk minél ...