Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Hogyan működik a coaching

Hogyan működik a Life Coaching

Módszer, stílus

A coachingban különböző irányzatok, stílusok, módszerek léteznek. A Midlife Coaching az úgynevezett kollaboratív stílust követi, amely sokkal inkább támogató, mint direktív és egyenrangú együttműködésre épül. Ez azt jelenti, hogy a coach és az ügyfél (coachee) a változások megteremtésén közös erővel dolgoznak. A coach hisz abban, hogy ügyfele rendelkezik minden olyan adottsággal, amely képessé teszi őt arra, hogy életét a neki legmegfelelőbb irányba mozdítsa.

A life coaching beszélgetések sorozata, amelyben a coach a „külső szem” szerepét betöltve olyan kérdéseket tesz fel ügyfelének, amelyek segítenek feltárni a valós problémákat, azonosítani az egyén életének azon területeit, amelyekre nagyobb hangsúlyt kell fektetnie. Az ügyfél a kérdésekre maga adja meg a választ és nem a coachtól várja a megoldást. A coach megfigyeléseivel, kérdéseivel, visszajelzéseivel olyan párbeszédet alakít ki, amely elősegíti és támogatja az egyén öntanulási és önfejlesztési törekvéseit.

Időtartam

Egy life coaching ülés, vagy találkozó időtartama a magyarországi gyakorlatban általában 90 perc. Néha előfordul, hogy egy intenzív és nagyon hatékony ülés negyvenöt-ötvenedik percében jutunk el egy olyan mérföldkőhöz, amelynél hatásosabb lezárni a beszélgetést, és időt adni az ügyfél számára ahhoz, hogy gondolatait, érzéseit rendezze a következő találkozásig. Előfordul néha az is, hogy az intenzív és az adott pillanatban nagyon eredményes folyamat megszakítása kedvezőtlenül érintheti a folyamat egészét. Ilyen esetekben a coach 10-15 perces hosszabbítás keretében tudja lezárni az beszélgetést úgy, hogy az ügyfél számára is megnyugtató és befejezett legyen.

A coaching folyamat teljes időtartama egyéntől és problémától függ. Általánosságban elmondható, hogy értékelhető szintű eredmények eléréséhez legalább 5-10 alkalom szükséges. Vannak olyan esetek, amikor az ügyfél, sürgős döntési helyzetben van, és ehhez kéri life coach segítségét. Rendelkezésünkre állnak olyan módszerek, gyakorlatok, amelyek alkalmazásával nagyon hatékonyan tudunk segíteni az ügyfeleknek abban, hogy egy adott döntést akár egyetlen coaching ülés alatt meg tudjanak hozni.

A life coaching ülések alternatív formái

A coaching szakmában mára már bevett gyakorlat, hogy a személyes találkozás helyett a coaching ülést telefonon, vagy Skype-on bonyolítjuk le. Ez nagyon jó megoldás abban az esetben, ha az ügyfél nagyobb távolságban lakik, vagy valamilyen más okból nem oldható meg a személyes találkozás. Figyelembe véve azonban azt, hogy egy egyre inkább személytelenné váló világban élünk, amikor az emberi kommunikáció igen nagy része már az interneten folyik, és egyre kevesebb időt töltünk hús-vér emberek társaságában, sokkal hatékonyabb és többet ad az ember számára, ha a life coaching ülések nem a modern kommunikációs eszközökön keresztül, hanem a „régimódi” személyes formában valósulnak meg.

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
snatch


Avi: Hogyan szólítsalak? Hívjalak mondjuk golyónak, vagy fognak? Golyófogú Tony: Szólíts Bumbinak, ha az boldoggá tesz! Avi: Tony! Szeretném, ha megkeresnél valakit! Golyófogú Tony: Csak annyit mondok, hogy a ...