Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Hogyan legyünk magabiztosabbak?

 

Néha a magabiztosságunk valamilyen bennünket ért veszteség vagy átmeneti gondok miatt eleve nem áll szilárd lábakon, és akkor bármilyen más apróság, mint például egy határidő lekésése, fodrászunknál tett rosszul elsült “kiruccanás” vagy iratainkra ráömlött kávétól beüt az emocionális “krach”.

Néha még magabiztos, egyébként önbizalmat sugárzó nőknél is előfordul, hogy meginog az önmagukba vetett hitük. Mindenkivel történnek olyan dolgok, amelyek előidézhetik az önbizalom megrendülését.

Amikor „összetörünk” az valószínűleg annak is a következménye, hogy nem fogyasztunk naponta olyan ételeket, amelyekből önbizalmat nyerhetnénk. Ilyen például a C-vitamin, amire mindenkinek szüksége van és amit a testünk csak nagyon rövid ideig tud tartalékolni. Saját felelősségünk, hogy olyan ételeket válasszunk, amelyek elősegítik az önbizalmunk növelését, és ezekből az ételekből eleget is fogyasszunk.

Amikor megrendül az önbizalmunk, ne nyúljunk rögtön a vodkás üveghez vagy az édességhez. Inkább kezdjünk el használni néhányat a lentebb említett önbizalom növelést elősegítő módszerek közül.
Először is válasszunk ki két módszert az alább leírtak közül, majd adjunk hozzá még egyet, majd megint egy másikat. Sokkal többet fogunk nyerni, mint puszta önbizalmat. Egyre jobban megtanuljuk majd tisztelni, becsülni és szeretni önmagunkat.

Nézzük az ötleteket:

1. Vezess naplót

A napló írás nagyszerű módszere érzelmeink tisztázásának. Azzal, hogy arra kényszerítjük magunkat, hogy mindennap írjunk, tulajdonképpen arra kényszerítjük magunkat, hogy újra szembenézzünk a napi történésekkel. Mindez segít abban, hogy rájöjjünk, mi az amiben biztosak vagyunk, mi az amit már megtanultunk és mi az amire még figyelmet kell fordítanunk.

2. Adj hálát

A hálaadást gyakorolni kell, adjunk hálát mindazért amit már elértünk és minden áldásért amit kaptunk. Nyissunk egy külön „hála-részt” a naplónkban, amiben minden nap írjunk le öt dolgot amiért éppen hálásak vagyunk.

3. Szerezz új ismeretségeket

Keress olyan embereket, akiknek olyan tulajdonságai vannak, amelyeket nagyra becsülsz, akiktől úgy érzed tanulhatsz, akik tőled tanulhatnak vagy akikkel jól érzed magad. Az önbizalom fejlesztés vidámságot is szülhet.

4. Csatlakozz a megfelelő csoporthoz

Itt az ideje, hogy olyanokkal vedd magadat körül akik támogatnak. Egy pohár narancslé felett kibeszélni a dolgokat mindenre nagyszerű gyógyír lehet. Szervezz te olyan csoportot, amelynek célja, hogy mindenki segítse a másik önbizalom fejlesztését és támogassátok egymást a helyes út megtalálásában.

5. Változtasd meg a viselkedésedet

Mi az, amiket azért teszel meg, hogy növeljék az önbizalmadat, és milyen magatartásformák csökkentik azt? A testedzés, a megfelelő mennyiségű alvás, a véleményed kimondása, a megfelelő öltözék kiválasztása, mind- mind olyan tevékenység, amely növeli az önbizalmat. Az éjszakai kimaradások, amelyeket olyanokkal töltesz akikkel nincs kedved együtt lenni, csökkentik az önbizalmadat.

6. Kommunikálj

Amikor csak azért ne szólalunk meg, mert félünk. hogy a másik hogyan is fog reagálni, egy újabb kis darabot csippentünk le az önbizalmunkból. Oszd meg a gondolataidat, véleményedet minden szituációban. A kevésbé fontos szituációkban való fellépés és szereplés készít fel a jövőbeni fontos eseményekre.

7. Merj kockáztatni minden nap

A kockázat az, amit bármikor vállalnánk, ha biztosak lennénk sikeres kimenetelében. Pontosan attól a ténytől, hogy nem tudjuk, hogy fog végződni amit vállalunk, válik kockázattá. A legjobb módszer az önbizalom növeléshez, az ha olyan dolgokat viszünk véghez, amit félünk megtenni. Csináljunk egy listát, amin felsoroljuk mindazt, amitől félünk, és minden nap hajtsunk végre egyet közülük.

Néha egy-két napba kerül, hogy megerősítsük önbizalmunkat, máskor hetekbe, általában néhány hónap kell, hogy rendbe jöjjünk egy-egy olyan emocionális válság után, ami az önbizalmunk megsemmisülésével is járt. Ha következetesek vagyunk az önbizalom serkentő módszerek használatában, megújulva, megerősödve kerülünk ki a válságból.

 

forrás: cosmopolitan.com, fokuszbanano.hu

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
barátság


Tudtad, hogy azon kívül, hogy a barátnőddel jókat tudsz beszélgetni, kisírhatod a vállán aktuális bánatod, számos más előnye van a kapcsolatotoknak? Most megmutatjuk miért érdemes igaz barátokkal körülvenned magad. 1.      ...