Hipnózis – Önhipnózis

Hipnózis

A hipnózis egy módosult tudatállapot, amely létre jöhet önhipnózis vagy mások hipnózisa során. A hipnózis a görög alvó szóból ered, az állapotra való utalással, mert a hipnózis alatt, úgy néz ki az ember, akit hipnotizálnak, mintha aludna. Kialakulása visszavezethető az ősidőkbe, a sámán kultusszal egy időben való megjelenésre.

Önhipnózis:
Az önhipnózist más néven is ismerheti a nagyközönség, úgy mint agykontroll vagy meditáció. Ebben az állapotban egyedül van az ember, önmagának végzi el a hipnózist, és saját magát irányítja. A technika hátránya, hogy mivel jelen kell lenni egy tudatos énnek is, ezért nem olyan mély a hipnózis, mint ha azt egy külső személy irányítaná. A transzállapot eléréséhez legegyszerűbb, ha kényelembe helyezzük magunkat, becsukjuk a szemünket, és visszafelé elkezdünk számolni 10-ről lassan úgy, hogy elképzeljük a számokat képileg és hangilag. Amikor elértünk a 0-hoz utána belépünk az „alfa” állapotba, azaz hipnózis alatt vagyunk. Ebben az állapotban, ha eléggé erős a tudatunk irányítani tudjuk a történéseket. Egy példán keresztül szemléltetem mire is jó ez a helyzet.
Egy egyszerű gyomorfájás kezelése: amikor „alfa” állapotba érkezünk képzeljük el a testünket, a hasnál egy lüktető piros pontként. A piros pontot elkezdjük kék sugarakkal bombázni (pl. kör alakúak, olyanok, mint a füstkarikák) és a lüktető piros pont szép lassan elcsitul, és teljesen elmúlva már kéken világít. Ezt akár többször is megismételhetjük, aztán amikor ki akarunk lépni az önhipnózisból, elkezdünk visszafele számolni 10-ről lassan úgy, hogy elképzeljük a számokat képileg és hangilag. Amikor elértünk a 0-hoz utána kinyitjuk a szemünket, és láss csodát, ha jól csináltuk, elmúlt a hasfájás, vagy legalább is jelentősen csökkenteni tudtuk a fájdalmat.

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?


Ahhoz, hogy az életben érvényesülni tudjunk, ismerni kell önmagunkat, a korlátainkat, és ha tisztában vagyunk ezekkel, akkor fejleszteni is tudjuk őket. Az önismeretre sokféle teszt létezik, ezeket most nem részletezném, ...