Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Futnál egyet, de szakad az eső? Annál jobb!

RunningInRainElőfordult már, hogy kinéztél az ablakon, láttad, hogy esik az eső, ezért inkább kihagytad a reggeli futást? A tudósok szerint nem kellett volna, hiszen ilyen időjárási feltételek mellett keményebb munkát kell végezned ugyanannak a távnak a lefutásához, ami több kalória elégetéséhez és gyorsabb fogyáshoz vezet.

Korábban is végeztek már olyan kísérleteket, melyek az időjárási körülmények edzésmunkára gyakorolt hatását vizsgálták. Japán kutatók úgy döntöttek, ők is elvégeznek néhány tesztet, hogy egyszer s mindenkorra kiderüljön, van-e értelme esős időben is róni a köröket.

A tudósok hét férfi légzését, testhőmérsékletét, izommunkáját és stressz-szintjét figyelték meg futás közben. A résztvevők egy speciális, különböző időjárási körülmények szimulálására alkalmas karmában elhelyezett futógépeken edzettek. Először egy hideg, esős nap körülményei között teljesítették a 30 perces etapot, majd később ezt megismételték hagyományos, száraz időjárási feltételek mellett is.

Nem meglepő módon a futók teste akkor volt kitéve nagyobb megterhelésnek és akkor kellett nagyobb munkát végezniük, amikor a zord időjárással is meg kellett küzdeniük. A megerőltetőbb munkavégzés több kalória elégetését jelenti, ami egyenes út a gyorsabb fogyáshoz, ráadásul mikor a résztvevőket a teszt végén megkérdezték, hogyan érzik magukat, azt válaszolták, hogy az esős futás után frissebbek voltak és tisztábbnak érezték magukat.

Sokan épp azért nem szeretnek esőben futni, mert a rossz idő nehezíti az előrejutást, lassítja a futást, ami miatt úgy gondolják, hogy nem is olyan hatékony. Az új kutatás szerint azonban ilyenkor még jótékonyabb hatású a testedzés. Ha legközelebb azt látod, hogy esik kint az eső, az ne tántorítson vissza egy kiadós futástól, a megfelelő öltözékben attól sem kell félned, hogy esetleg megfázol így nem veszíthetsz semmit, csak nyerhetsz.

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
images


Svéd kutatók szerint a gyerekkorban elkezdett rendszeres testmozgás pozitív hatása nem csak fiatal korban mutatkozik meg, de az öregkorban meglehetősen gyakori csontritkulás és az abból adódó csonttörések bekövetkezésének veszélyét is ...