Fogyókúrás tipp: Az időzítés is fontos!

Tossed SaladArról rengeteg információt találni az interneten, magazinokban, tévéadásokban, hogy mit érdemes ennie a fogyókúrázóknak, diétázóknak, arról már azonban kevesebb szó esik, hogy az étkezések időpontja is rendkívül fontos a kívánt eredmények elérése érdekében.

Sokan azt hiszik, akkor fogyhatnak le a legkönnyebben, ha megpróbálnak egy nap minél kevesebbszer enni, de az igazság az, hogy a jól megválogatott ételek és a testmozgás mellett napi ötszöri étkezésre van szükség a legjobb eredményhez. Lássuk, mikor érdemes asztalhoz ülnünk egy átlagos napon!

Reggeli: Ne hagyd ki a reggelit és egyél akkora adagot, ami a napi előírt kalóriabeviteled 25%-át fedezi. Ne várj túl sokat a reggelivel, ébredés után egy órán belül fogyaszd el, hogy beindítsd emésztésedet. Ez történhet például reggel 7 órakor.

Reggeli után nassolás: Egyél még néhány falatot két-három órával a reggeli után, így elkerülöd, hogy vércukorszinted leessen, ami fáradtságot, levertséget okoz. Emellett, ha éhesen várod az ebédet, jó esély van rá, hogy túlzásokba esel. Egyél néhány falatot, hogy mindennek elejét vedd, ez legyen napi kalóriabeviteled körülbelül 5%-a, nem több mint 150 kalória. Ez a kis nassolás történhet például délelőtt 9:30-kor.

Ebéd: Az ebédre a reggeli utáni nassolást követően két-három órával keríts sort. Ideális esetben ez a nap legbőségesebb étkezése, hiszen ilyenkor van a legtöbb időd és lehetőséged rá, hogy elégesd a bevitt kalóriákat. Az ebédnek napi teljes kalóriabevételed kb. 40%-át kell fedeznie. Az ebédre az eddigi tervezett időpontokhoz viszonyítva sor kerülhet például 12:30-kor.

Ebéd utáni nassolás: Ugyanúgy, mint a reggeli utáni nassolás esetében, az ebéd utáni falatozásra is két-három órával ebéd után keríts sort és ne menj 150 kalória, azaz körülbelül 5% fölé. Erre sort keríthetsz például 15:30-kor.

Vacsora: A vacsora során fogyaszd el napi kalóriabeviteled fennmaradó 25%-át. A legjobb, ha a nap utolsó étkezésére két-három órával az ebéd utáni nassolás után és ugyanennyivel lefekvés előtt térsz rá. Ha nem sokkal a lefekvés előtt eszel, azzal megnő a testhőmérsékleted,  inzulin- és vércukorszinted, ami nyugtalanná teszi az alvást, ráadásul ágyban fekvéssel a bevitt kalóriákat sem tudod hatékonyan elégetni. A vacsorát időzítsd körülbelül 18:30-ra.

Az általunk felsorolt időpontok csak példaként szolgálnak, ha Te korábban vagy később kezded a napot, nyugodtan időzítheted annak megfelelően étkezéseidet, csak arra figyelj, hogy hagy ki közöttük két-három órát és ne egyél közvetlenül lefekvés előtt.

Forrás: FitSugar.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
4_dont_force_feed_18hjhbu-18hjhe8


Sok szülő úgy véli, hogy gyermeke egészséges fejlődéséhez az is kell, hogy mindent megegyen, ami a tányérján van, de kutatások beigazolták, amit eddig is sejteni lehetett: az evésre kényszerítés a ...