Felfedheti a szexuális orientációt a pupilla tágulása

 

Széles körben elterjedt az az elképzelés, mely szerint a nekünk tetsző emberek képére adott pupilla-reakciók sokat elárulhatnak a szexuális orientációról, eddig azonban nem sikerült tudományos bizonyítékokkal alátámasztani ezt a feltevést. A Cornell Egyetem tudósai most egy speciális infravörös szemlencse segítségével képesek voltak pontosan megmérni a pupillareakciókat. Miközben a kísérletben részt vevők erotikus filmeket néztek, a szakértők folyamatos figyelemmel kísérték a pupillák tágulását és összehúzódását, ami úgy tűnik, valóban sokat elárulhat az adott személy szexuális hovatartozásáról.

 

 

Korábbi vizsgálatok során ezeket a mechanizmusokat csak a szexualitásról szóló kérdőívekkel, vagy a nemi szervekben végbemenő változásokat mérő eszközökkel tudták vizsgálni a tudósok. Ezek a módszerek azonban nem minden esetben célravezetőek és sok kellemetlenséggel járhatnak.

“Olyan alternatív módszert keresünk, ami minimális invazivitással segíthet felmérni a szexuális orientációt. A pupilla-reakciók mérése erre tökéletesen alkalmas” – nyilatkozta Gerulf Rieger, a Cornell Egyetem vezető kutatója. “Ezzel a technológiával az olyan emberek szexuális orientációját is megvizsgálhatjuk, akik amúgy nem vállalkoznának a nemi szervi izgalmat mérő műszerekkel való kísérletekre. Így sokkal hatékonyabban mérhetjük fel a szexualitás szerepét a különböző kultúrákban.”

Ahogy várható volt, a heteroszexuális férfiak pupillája főként a nőkről látott képekre reagált, a férfiakéra kevésbé, a heteroszexuális nők azonban mind a két nem esetében mutattak reakciókat. A tudósok szerint ez is mutatja a férfi és a női szexualitás eltérő jellegét.

A férfi biszexualitás kérdése már sokkal érdekesebb. Korábbi elképzelések szerint a biszexuális férfiak szexuális identitása nem annyira a fiziológiai vágyon, mint a romantikus érzelmeken és más pszichológiai tényezőkön alapul. Ezt azonban cáfolni látszik a tény, hogy a biszexuális férfiak a heteroszexuális nőkhöz hasonlóan mind a két nemre reagáltak.

“A pupilla-reakciók alapján egyértelmű, hogy nemcsak a nők szexuális vágya sokrétű, hanem egyes férfiaké is” –  magyarázta Ritch C. Savin-Williams, a Cornell Emberi Fejlődés tanszékének professzora. “Sőt, valójában a heteroszexuális, bi- és homoszexuális férfiak mellett beszélnünk kell egy negyedik csoportról is, akiknek pupillája jobban reagál a férfiak képeire, mint a heteroszexuálisoké, de kevésbé, mint a bi- és homoszexuálisoké.”

A kutatók szerint az új mérési módszer segíthet jobban megérteni a különböző szexuális orientációkat és az egyes csoportok tagjait. A kutatás részletes leírása a PLoS One című szaklap legutóbbi számában olvasható.

forrás: medipress.hu

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?


  Egy hosszú masszázs, vagy egy hét vakáció csodákat tudna művelni veled. De mi a helyzet ilyenkor, amikor kinn hideg van és nincs időd a relaxálásra? Van húsz tippünk, hogyan ...