Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Egészséges élet és az étkezés

Az egészséges élet egy szép fogalom, de inkább csak törekedni lehet rá, mint valóban egészségesen élni. A mai világban sok pénz kell ahhoz, hogy ezt meg lehessen valósítani, és a világban lévő folyamatoktól se lehet elzárkózni teljesen.

Sokat reklámozzák az egészséges étel alapjának a bio élelmiszereket. Ezek a bio élelmiszerek bio vízzel, esővel lettek öntözve, bio földben nevelték fel a növényeket, bio kártevők és bogarak rágták őket, bio növényekkel etették a bio állatokat, bio kullancs csípte meg őket, bio levegőt szívtak? Nem hiszem. Maximum annyi, hogy nem génmanipuláltak és nem kaptak növekedés gyorsítót vagy vegyszereket. Egy biztos, hogy talán kevesebb bennük a vegyszer, de ez ad elég okot arra, hogy többszörös áron értékesítsék a termékeket?

Ha túljutottunk a bio mizérián, akkor a következő kérdés, hogy mit együnk? Mert ugye minden étel lehet egészségtelen, és ellenkezőleg egészséges is. A mérték egy nagyon fontos tényező ebben az esetben. Egy egyszerű példán keresztül bemutatva: ha bárkit megkérdezünk, akkor azt mondja, hogy ha vizet fogyasztunk, akkor az egészséges, de tudja azt valaki, hogy abban a vízben mi van, amit iszik? És tudja-e, hogy a túlzott vízfogyasztás is megterhelő a szervezet számára és vesekőképződést okozhat? Akkor ezek után kijelenthető lenne, hogy a víz egészségtelen? Nem. Csak éppen mértékletesen kell fogyasztani, lehetőleg tiszta vizet.

Sokan mondják, hogy egészségtelen például a hamburger vagy a zsíros szalonna. Mitől egészségtelen, az összetevőket sorba véve, egyik se egészségtelen, mégis, ha összerakjuk őket, azok lesznek? Szerintem akkor lesznek ezek egészségtelenek, ha nem az életmódunkhoz alkalmazkodva fogyasztunk szalonnát és hamburgert. Ha egy sportoló, aki életmódja miatt többszörösét elégeti kalóriában, mint egy átlag ember, megeszi ugyan azt a mennyiséget szalonnából, akkor az lehet, hogy csak a negyedét fedezi a napi energia szükségletének, míg az átlag embernek mondjuk a felét.

Még egy tipikus nézet, ami abszurdum, a só fogyasztása káros. Aki kijelentette ezt, az tudja-e hogy a kórházban, amikor bekötik az infúziót, az só oldat? És tudja-e azt, hogy a kohókban dolgozók, akik egész nap izzadnak, sós vizet isznak, hogy visszapótolják az a sót, amit az izzadás során elveszít a szervezet. Továbbá a só vérnyomás emelő hatása köztudott, tehát egy alacsony vérnyomásúnak éppen hogy ajánlott a só fogyasztás!

Ezek után elmondható-e egy átlag élelmiszerről, hogy egészségtelen vagy egészséges? Nem hiszem, csak a mértéket kell megtalálni, és az életmódunkhoz igazítani!

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


Relaxációs technikák Eltávolodás a stressztől relaxációs technikákkal (Cathryn D'Imperio cikke nyomán) A munkahelyi stressz összetett szerepet játszik a véget nem érő emberi kötelezettségekkel, amelyek megtépázzák az emberek lelkét. Újítsd meg ...