Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Du jú szpík inglis?

A világ nyelvészei szerint ha minden nyelv egy drog lenne, akkor a magyar lenne a varázsgomba.

A videó két londoni srác, Owen és Sui interjúját mutatja be. A fiúk londoni lingvisztikai tanulmányaikat azért tették át az ELTE-re, mert tanáraik szerint ha kihívást keresnek, akkor egyértelműen a magyar nyelvet kell választaniuk.

MaskeppMintMasok töltötte fel a You Tube-ra.

Ha valaki angolul szól hozzám némi akcentussal, azon nem szoktam meglepődni. Egy világnyelvet sok nemzet használhat, nincs ezzel semmi baj. Annál inkább meglepődöm viszont azon, ha angolul kérdezek és magyarul válaszolnak, angol akcentussal.

Egyik este biliárdozni szerettünk volna egy barátommal, de az egyetlen asztal foglalt volt a helyen, ahova mentünk. A két srác, akik játszottak, angolul beszéltek egymással, így én is angolul fordultam hozzájuk, hogy a következő körben beszállnánk a játékba. Értelemszerűen angolul is válaszoltak, hogy persze, majd szólnak a végén. Akkor lepődtem csak meg nagyon, amikor odajöttek az asztalunkhoz, és azt mondták: Gyertek játszani!

Owen és Sul két londoni srác, akik nyelvészetet tanultak Angliában, de úgy érezték, hogy a klasszikus, latin gyökerű nyelvekben nem találnak elég kihívást. Kedvenc tanárukhoz fordultak hát, aki azt mondta lelkes diákjainak: Tanuljatok magyarul!

És hogy miért? George Bernard Shaw, ír drámaíró (tehát az angolszász kultúra képviselője) az amerikai CBC-csatornának adott interjújában azt mondta: „Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit.”

És most legyünk egy kicsit büszkék arra, hogy magyarul beszélünk.

 

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


Korunk egyik legjellemzőbb kortünete a fecsegés. Tartalom nélküli beszéd és szóváltás. Kommunikációs karcolgatás. A felszínes, hipergyors üzenetváltások közben pedig elfelejtünk hallgatni.   Akadnak, akik a hallgatást egyenesen művészetnek tekintik, megint ...