Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Családállítás

Bert Hellinger német pszichológus nevéhez fűzödik ez a – leggyakrabban csoportos – terápia, azonban ritkán nem kizárt az egyéni foglalkozás sem.

Köztudott – bár az okát kevesen ismerik –, hogy család erősen hat az életünkre. A családban egy igen erős, közös lélek hat, mely térben és időben nem igazán válik el egymástól, például egy rég meghalt családtag sorsa is befolyásolhatja azt. Sok probléma a saját életünkben elkövetett tettek következménye, azonban vannak olyanok, melyeket tudtunkon kívül, a család egyes tagjai iránti lojalitásból, hűségből hordozunk.

Ez a terápia megoldást nyújhat azoknak, akik krónikus betegségben szenvednek, párkapcsolati kudarcok gyötrik, esetleg észreveszi a saját cselekedetei önsorsrontó jellegét.

A foglalkozáson több, egymást nem ismerő személy vesz részt. Lényege, hogy a résztvevő pár mondatban ismerteti a problémát, majd a csoport tagjai közül úgynevezett megszemélyesítők kerülnek kiválasztásra, akik az egyes családtagokat fogják helyettesíteni. Vagy a vezető, vagy a problémára megoldást kereső személy helyezi el ezeket a embereket térben, majd ezt követően magától indul el ezen személyek mozgása. Ezt a mozgást mondhatni egy kollektív tudatalatti vezérli, megjelenik a probléma forrását jelentő pont. Az egyéni foglakozáson csak a vezető és az úgynevezett állító vesz részt. Ebben az esetben a családtagokat bábukkal helyettesítik, több a beszélgetés – mivel a bábuk nem tudják benyomásaikat, érzéseiket megosztani –, és jóval tovább is tart egy-egy ilyen alkalom. A hatékonyság szempontjából nem lehet különbséget tenni az csoportos és az egyéni foglalkozások között, bár a csoportos terápia alkalmával sokkal gyorsabb, intenzívebb és látványosabb a probléma okának feltárása.

Kétféle módon lehet közreműködni a családállításban, vagy az állító (aki a probléma megoldására keresi a választ), vagy pedig a segítő szerepében.

A terápia igen „fárasztó” lehet, igénybe veszi nem csak a figyelmet, de a lelkierőt is. Mielőtt belevágnánk, érdemes áttekinteni felmenőink sorsát, életútját, mivel ez mind szorosan kapcsolódhat a megoldani vágyott problémához vezető úthoz. Ilyenek lehetnek például egy családtag korai halála, valaki kitagadottsága, esetleg bűnözői cselekedet áldozatává válás stb.

Ezt a terápiát bárki vezetheti, azonban célszerű gyakorlattal rendelkező személyhez fordulnunk. Ma Magyaroszágon már több nagy városban is foglalkoznak ilyen terápiával képzett pszichológusok.

Bármilyen furcsán hangozhat is, a Hellinger-féle családállítás eredményességéhez nem szükséges hinni a módszerben, sőt az sem kell hozzá, hogy pl. a másik fél (akivel problémánk van mondjuk a párkapcsolatban, vagy a családban) erről bármilyen tudomást szerezzen. Valami olyan mély változás történik a családállítást végző emberben, mely automatikusan a probléma feloldódásához, de legalábbis az enyhüléséhez vezet. Mindenesetre érdemes kipróbálni.

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


A hullócsillag meditáció gyakorlása egyszerre nyugtató és élénkítő. Ez a típusú meditáció összekapcsolja gyakorlóját az univerzummal egy meghitt és gátlástalan módon. Hullócsillag és Meteorit meditációs tippek Sokan szeretik a hullócsillag ...