bowling

Bowling

Nagyon sok olyan dolog van ma körülöttünk, aminek a története több ezer évre tekint vissza. Ez alól a bowling sem kivétel. Lehet, hogy csak a lelkes rajongók értenek ezzel egyet, de egyes feltételezések szerint bizonyos őskori leletekben is a bowling ősi formájának kellékeit vélik felfedezni.

Találtak bowling golyókat és fákat egyiptomi és ókori római ásatásokon is. Egy biztos: nagyon régi sportról van szó! Ma a világ egyik legelterjedtebb játékának tartják. Nagyon sok hódolója van minden kontinensen, és az 1800-as évek vége óta létezik nemzetközi szövetség, amelynek külön női ága 1916-ban alakult meg. Azóta is rendszeresen szerveznek különböző helyi és világot átfogó versenyeket, bajnokságokat, pontversenyeket. Nálunk csak az utóbbi években kezdett elterjedni ez a sport. Azóta sorra nyílnak a bevásárló központok és a pályák. Persze még most is nagyon gyerekcipőben jár a dolog. Sok időnek kell még eltelnie, amíg felvehetjük a versenyt a Japán csúcstartó centrummal, ahol 144 pálya van egy fedél alatt.

bowling golyó

Hozzávalók:

18 méter hosszú pálya
Ilyet az ember szinte bármelyik bevásárlóközpontban talál. Ahhoz, hogy sajátja legyen, azt hiszem, nagyon gazdagnak kell lenni
10 darab bábú
Golyó – Kicsit nagyobb, mint a tekében használatos. A jó fogás és irányíthatóság érdekében van benne három lyuk a hüvelyk- középső és gyűrűsujjnak. A golyók nem teljesen egyforma méretűek és súlyúak. A profiknak természetesen saját felszerelésük van, de mindenkinek van arra lehetősége, hogy a különböző klubokban kiválasszon egy számára megfelelőt, kényelmeset.
Cipő – Nem lehet akármilyen lábbelivel a pályákra lépni, speciális cipőre van szükség. Természetesen ezt is biztosítják a pályák fenntartói.

Szabályok

Lehet egyedül és csapatban is játszani. Mindenki tízszer kerül sorra. Kettőt guríthat, ezzel kell ledönteni mind a 10 fát.

bowling

A pontozás ennél jóval bonyolultabb. Ha valaki elsőre ledönti mind a tíz bábut, 10 pontot kap, és a következő két eredményét is hozzáadják a szóban forgó “mezőjéhez”. Ha csak két gurítással sikerül mindent letarolni, akkor a következő mező pontjait adja majd hozzá a gép az előzőjéhez. Ha nem sikerült két gurításból sem mindet ledönteni, akkor a fekvő bábuk száma adja a pontszámot. Ha valaki minden fordulóban elsőre leütötte az összes bábut, a végén bónusz dobásokat kap. Az elérhető maximális pontszám 300 pont, ami igazi ritkaságnak számít. Magyarországon a hivatalos egyéni csúcs 299! Nem tudom, ki hogy van ezzel, de például a Nagy Lebovski című film igazán kedvet csinál ehhez a játékhoz. És nem is drága egy-egy pályabérlet, főleg, ha nem egyedül megyünk! Azt hiszem, a bowling megér egy estet!

forrás: sulinet

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?


A citrom annak ellenére, hogy nálunk nem honos és nem is terem meg, mégis szinte mindennapos gyümölcsünk. Gyakran alkalmazzuk, mint ízesítőszerként teába, levesekbe, ételekhez, készíthetünk belőle limonádét a nyári hőségben, ...