Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

bowling

Bowling

Nagyon sok olyan dolog van ma körülöttünk, aminek a története több ezer évre tekint vissza. Ez alól a bowling sem kivétel. Lehet, hogy csak a lelkes rajongók értenek ezzel egyet, de egyes feltételezések szerint bizonyos őskori leletekben is a bowling ősi formájának kellékeit vélik felfedezni.

Találtak bowling golyókat és fákat egyiptomi és ókori római ásatásokon is. Egy biztos: nagyon régi sportról van szó! Ma a világ egyik legelterjedtebb játékának tartják. Nagyon sok hódolója van minden kontinensen, és az 1800-as évek vége óta létezik nemzetközi szövetség, amelynek külön női ága 1916-ban alakult meg. Azóta is rendszeresen szerveznek különböző helyi és világot átfogó versenyeket, bajnokságokat, pontversenyeket. Nálunk csak az utóbbi években kezdett elterjedni ez a sport. Azóta sorra nyílnak a bevásárló központok és a pályák. Persze még most is nagyon gyerekcipőben jár a dolog. Sok időnek kell még eltelnie, amíg felvehetjük a versenyt a Japán csúcstartó centrummal, ahol 144 pálya van egy fedél alatt.

bowling golyó

Hozzávalók:

18 méter hosszú pálya
Ilyet az ember szinte bármelyik bevásárlóközpontban talál. Ahhoz, hogy sajátja legyen, azt hiszem, nagyon gazdagnak kell lenni
10 darab bábú
Golyó – Kicsit nagyobb, mint a tekében használatos. A jó fogás és irányíthatóság érdekében van benne három lyuk a hüvelyk- középső és gyűrűsujjnak. A golyók nem teljesen egyforma méretűek és súlyúak. A profiknak természetesen saját felszerelésük van, de mindenkinek van arra lehetősége, hogy a különböző klubokban kiválasszon egy számára megfelelőt, kényelmeset.
Cipő – Nem lehet akármilyen lábbelivel a pályákra lépni, speciális cipőre van szükség. Természetesen ezt is biztosítják a pályák fenntartói.

Szabályok

Lehet egyedül és csapatban is játszani. Mindenki tízszer kerül sorra. Kettőt guríthat, ezzel kell ledönteni mind a 10 fát.

bowling

A pontozás ennél jóval bonyolultabb. Ha valaki elsőre ledönti mind a tíz bábut, 10 pontot kap, és a következő két eredményét is hozzáadják a szóban forgó “mezőjéhez”. Ha csak két gurítással sikerül mindent letarolni, akkor a következő mező pontjait adja majd hozzá a gép az előzőjéhez. Ha nem sikerült két gurításból sem mindet ledönteni, akkor a fekvő bábuk száma adja a pontszámot. Ha valaki minden fordulóban elsőre leütötte az összes bábut, a végén bónusz dobásokat kap. Az elérhető maximális pontszám 300 pont, ami igazi ritkaságnak számít. Magyarországon a hivatalos egyéni csúcs 299! Nem tudom, ki hogy van ezzel, de például a Nagy Lebovski című film igazán kedvet csinál ehhez a játékhoz. És nem is drága egy-egy pályabérlet, főleg, ha nem egyedül megyünk! Azt hiszem, a bowling megér egy estet!

forrás: sulinet

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


A citrom annak ellenére, hogy nálunk nem honos és nem is terem meg, mégis szinte mindennapos gyümölcsünk. Gyakran alkalmazzuk, mint ízesítőszerként teába, levesekbe, ételekhez, készíthetünk belőle limonádét a nyári hőségben, ...