Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Böjt, méregtelenítés, fogyás

A címben szereplő hármas egység egyben egy folyamatot is jelöl.

A böjt során a szervezet méregtelenít, és mivel nem vagy csak korlátozottan veszünk magunkhoz táplálékot, ezért fogyunk is.

A böjtöt már nagyon régóta alkalmazzák, a húsvét előtti 40 napos böjt, az időszámításunkra nyúlik vissza, Jézus 40 napig böjtölt, mielőtt megkezdte volna tanítói szolgálatát. Ez a húsvétot megelőző 40 napos böjt, a keresztényeknek bűnbánati időszak, amely lemondással jár, de ez hozzájárul, hogy a hívő elmélyüljön a hitében és kiengesztelődjön, így méltóképpen felkészülhet a húsvétra, Jézus feltámadásának megünneplésére. Vajon ez a böjt a mai szemmel mennyire lehetett tudatos méregtelenítés és fogyás? Ezt senki se tudja, de manapság sokan kiállnak a pozitív élettani hatásai miatt mellette.
A teljes böjt, teljes étel és ital megvonást jelent, amit a szervezet csak néhány napig lenne képes tolerálni. A böjtölők többsége ezért inkább részleges böjtöt alkalmaz, amely teljes ételmegvonást folyadék bevitellel, vagy ételfajták megvonását jelenti folyadékbevitellel. Manapság a böjt része a folyadék bevitel, ezzel úgymond átmossák a szervezetet.
A böjt egyik velejárója, hogy mivel az ember nem fogyaszt ételt vagy csak kis mennyiségben és válogatott alapanyagokból, ezért méreganyagok se jutnak a szervezetbe vagy csak igen elenyésző mennyiségben, továbbá a vízzel átöblítve a szervezet, elősegítik annak méregtelenítését.
A böjt másik velejárója, hogy az étel bevitel csökkentés vagy megvonás hatására, fogyunk, azaz csökken testsúly is. Az igazsághoz hozzátartozik azonban még, hogy a böjt lényegét az emberek többsége nem a fogyásban látja, sokkal inkább a spirituális tartalmában, a testi-lelki megtisztulásban. Egy biztos, a böjtnek több értelme van, akár a spirituális oldalát, akár az élettani hatásait nézzük, mindenki megtalálhatja a neki megfelelő indokot egy kis böjtre.

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


Észak -Európában őshonos a hamvas sötétkék termésű fekete áfonya. Hazánkban fenyvesekben, bükkösökben találkozhatunk vele. Az érett bogyó finom csemege, ehetjük nyersen és feldolgozva is. Gyógyhatása évszázadok óta ismert, de ma ...