Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Az önismeret

Az önismeret egy a pszichológiában használt kifejezés, mely annak az információnak a leírására szolgál, amit egy egyén abból merít, hogy megtalálja a választ a kérdésre: „Milyen vagyok én?”

Miközben igyekszünk kidolgozni a választ erre a kérdésre, az önismeretnek szüksége van folyamatos öntudatra és öntudatosságra (mely nem összekeverendő a tudatossággal). Most, a csecsemők, sőt még az állatok egy része is képes az öntudat és a tevékenység/véletlenség néhány jellemző vonásának megjelenítésére, de ez még nem tudható be öntudatosságnak. Néhány magasabb szintű ismeretnél, mégis, egy további öntudatos komponens jelenik meg, mely fejleszti az öntudatossági komponenst, és így az képes lesz megkérdezni „Milyen vagyok én?” és válaszolni rá az öntudattal.

Az öntudat a saját egy összetevője, vagy még precízebben az önkép. Az ember önmaga és tulajdonságainak ismerete és a vágy, hogy felfedezzünk egy olyan tudást, mely elvezet az önkép fejlesztéséhez. Az önismeret a saját mentális ábrázolásunkról ad információt nekünk, mely olyan jellemzőket tartalmaz, amiket egyedien magunkhoz társíthatunk, és elméleteket arról, hogy ezek a jellemzők tartósak vagy dinamikusak.

Az önképnek három ismert elsődleges szempontja van:

– az ismereti Én
– az érzelmi Én
– a végrehajtó Én

Az érzelmi és a végrehajtó éneket az érző és aktív énekként ismerjük külön, hogyha azok az önkép érzelmi és viselkedési összetevőire utalnak. Az önismeretet az ismereti énnel kapcsolják össze. Ez útmutatóul szolgál a keresésünknek, hogy nagyobb világosságot és önbizalmat érjünk el, így a saját önképünk pontos ábrázolása a saját énünknek – amiatt is, hogy az ismereti énünk egyben a tudatos énünkre utal. Az ismereti én abból áll, amit tudunk (vagy azt gondoljuk, hogy tudjuk magunkról). További idetartozó fiziológiai jellemzők például a hajszín, faj, és magasság, stb.; és pszichológiai jellemzők, mint például a hit, értékek és ellenszenvek, hogy csak néhányat említsünk.

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


Minden ember álmodik valamiről, vannak vágyai, amelyeket szeretne megvalósítani, de emberfüggő, hogy ezeket sikerül-e elérnie. Azt szokták mondani, mindent lehet csak akarni kell. Ebben a mondásban van is valami, de ...