Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Az evészavar és a szex

 

Gyakran tapasztaljuk, hogy a két legalapvetőbb ösztönkésztetés, az evés és a szexualitás, mennyire összefonódik egymással. A nők pluszkilóikat gyakran egyfajta óvszerként használják…

Egyes kutatások szerint elhízásra vagyunk “kódolva”. Az emberiség ugyanis nem dúskált korábban úgy a harapnivalókban, mint ma. A kezdetekkor az maradt életben, aki magára tudott szedni némi zsírréteget. Ez mentette meg ugyanis a későbbi éhínség idején.

A fejlett világban azonban már nincsenek éhínségek. Az egészséget, a hosszú életet nem a zsírban rejlő energiatartalék garantálja. Ellenkezőleg. Igazolódott, hogy a túlsúly kockázati tényező.  A leggyakoribb halálokok között a szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek szerepelnek. Az első betegségcsoportban a legveszélyesebb kockázati tényező a túlsúly.

 

 

Evészavar és a szex

Az evészavarok egyik pszichológiai háttere a kényszeresség. Ez azokra a fogyókúrázókra is vonatkozik, akik mindenáron tökéletes testet szeretnének. Nagyon figyelnek arra, hogy mit esznek, naponta ötször megmérik a testsúlyukat. Mindezzel viszont valami külső kényszernek, a karcsúság-ideálnak akarnak megfelelni, amibe nem fér bele egy csöppnyi természetes zsírréteg sem. Nem azért törekszenek erre, hogy jó legyen a közérzetük, hogy jól érezzék magukat; a megfelelni vágyás vezérli őket.

Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel is, hogy az emberek pusztán azért esznek, mert szépen meg van terítve, jó az étel illata, szép a színe, a külsőségek vezetik őket, és már nem “hallják” a testük üzenetét. Máskor épp a belső kontroll hiányzik, egyszerűen nem tudnak határt szabni késztetéseiknek.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a két legalapvetőbb ösztönkésztetés, az evés és a szexualitás, mennyire összefonódik egymással. A nők pluszkilóikat gyakran egyfajta óvszerként használják, ami valami ilyesmit jelent: “nem csallak meg akkor sem, ha már nem közeledsz felém”, mert a házasság, a kapcsolat megtartása továbbra is fontos marad. A férfiaknál a szexuális kudarcok vagy az elégedetlenség fordul át olykor valamilyen emésztés zavarrá.

Fiatal nőknél tapasztaljuk, hogy az extrém kövérség vagy épp a soványság jelent számukra védettséget a szexuális bántalmazás ellen. Az evés zavarok egynegyede mögött találunk ilyen élményeket. Tinédzser lányok gyakran harminckilósra fogyasztják magukat, hogy semmilyen zaklatásnak ne legyenek kitéve.

 

Tippek önvizsgálatra

Kérdezzük meg magunkat, mielőtt asztalhoz ülünk, hogy valóban éhesek vagyunk-e! Figyeljünk a testünk jeleire, és ne arra, amit a külvilág “üzen” nekünk!

Ha túlsúlyosak vagyunk, gondoljuk végig, mit is jelent nekünk az evés:

Olyan örömforrás, amelyet más vágyaink helyett alkalmazunk? (pl.: szex)

Feszültségünket levezető eszköz a stressz ellen?

Megvéd minket saját “nemkívánatos” szexuális vágyainktól?

Megvéd minket a partnerünktől?

Megvéd a férfiak szexuális zaklatásától?

Bánatunkat akarjuk általa csökkenteni?

Evésbe fordíthatjuk saját kreativitásunkat, agressziónkat, amikor valamit nem teszünk meg, holott meg kellene tennünk, vagy valamit nem mondunk ki, amit pedig ki szeretnénk mondani?

forrás: eletforma.hu

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


A Facebook is szerepel az újkori válások leggyakrabban megjelölt okai között. A brit Divorce-online weboldal szakemberei 5 ezer válást tanulmányozva állapították meg, hogy minden harmadik esetben megjelenik a lassan ...