Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Az éhes vásárlók hizlalóbb ételeket vesznek

1.3.1.3_1Az már egy hosszú ideje ismert tény, hogy aki éhesen vásárol, az minden bizonnyal több élelmiszert pakol majd a kosarába, de most az is kiderült, hogy ilyen esetben sokkal nagyobb valószínűséggel választunk hizlaló, kalóriadús ételeket.

Ez a megállapítás egy újabb remek példa arra, hogy önmagunk éheztetése, a napi fő étkezések egyikének-másikának a kihagyása a fogyás szempontjából többet árt, mint használ. Hiába nem eszel semmit ebédre, ha vacsoraidőben teletömöd magad különböző nassokkal.

New York-i tudósok mindezt két kísérlet segítségével bizonyították be. Az egyik esetben laboratóriumi körülmények között vizsgálták megállapításukat, 68 önkéntes bevonásával. A résztvevőket arra kérték, öt órával a kísérlet kezdete előtt ne egyenek semmit. Néhányuknak adtak néhány falat harapnivalót, a többiek viszont üres gyomorral várták a folytatást. A feladat az volt, hogy menjenek be egy boltként berendezett, ételekkel teli helyiségbe és válasszák ki, hogy mit ennének meg szívesen. Azok, akik éhesen vágtak neki a szimulált vásárlásnak, jóval nagyobb százalékban vásároltak hizlaló ételeket, például jégkrémet, mint társaik.

Egy második kísérletben 82 valódi vásárlót figyeltek meg, akiknek egy része éhesen, a másik jóllakottan sétált be a boltba. Ezúttal is az volt megfigyelhető, hogy az éhesek nagyobb mennyiségű és hizlalóbb ételeket vásároltak.

A Cornell Egyetem kutatója, Aner Tal azt is elmagyarázta, pontosan miért van ez így.

“Mindenki tudja, hogy az éhes emberek több ételt vásárolnak, de most az is bebizonyosodott, hogy egyúttal hizlalóbbakat is. A szervezeted nem tud különbséget tenni aközött, hogy szándékosan vonod-e meg magadtól az ételt, böjt vagy diéta miatt vagy esetleg azért, mert olyan rossz helyzetben vagy, hogy nincs mit enned.”

“Ilyen esetben bekapcsol egy túlélő mechanizmus, mely az első adandó alkalommal arra ösztönöz, hogy minél kalóriadúsabb ennivalókat válogass össze, hogy legyen miből raktároznia, ha esetleg megint jönne az éhezés.”

Forrás: Health.com

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
pacifier2


A Göteborgi Egyetemen végzett kutatások szerint azok a szülők akik egy-egy elejtés után szájukkal tisztítják le kisbabájuk cumiját, sokat tesznek azért, hogy gyermekük ellenállóbb legyen az allergiával, az asztmával és ...