Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Asztrológiai áttekintés a Vízöntő havára

VÍZÖNTŐ

Boldogasszony hava, Böjtelő hava

„Pál fordulásával” végérvényes az újulás, annak első grádicsára lép a lét. Gyertyaszentelőkor, amikor a Nap már egy „bakugrással” magasabban araszol az égi mezőn, a föld is fölébred, „szuszogni’, „lélegezni” kezd. Bár a Bak még ekkor sem akarja megadni magát: kemény testet-lelket bénító, feszítő fagyokat hoz az enyhületbe. Fagy és enyhület szinte naponta váltja egymást („Veronika szorítja, Dorottya tágítja” – mondogatták ilyenkor a régiek), a karácsony után még kövülten álló, mozdíthatatlan makacs bakkecske, ideje végét érezve itt majom módjára ugrálni kezd, s hatására mindaz, ami az elmúlt esztendő végén földbe, földre került, növény vagy elhullt állat teste bomlani kezd, oszlik a rend, részek kusza halmazává válik a földi tér, s mozog, mozog, de mozgása-célja még nem adatott. A régi ember vele „bomlott” a környezettel, az égi törvényt rúgta föl a törvényt, amely egész éven át szabályozta, mederben tartotta, mértékesre szabta életét. Minden porcikájával megtapasztalta, miféle lenne, ha csak önmagára hagyatkozhatnék’. Előkészítette testét, lelkét a penitenciára, a nagyböjtre, amikor is majd meg kell „halnia’, hogy a feltámadó húsvéti határral újraszülethessen, megújulhasson benne, általa is a rend.

Háromesztendős koráig a „Vízöntőben élt” a gyermek, annak „alaktalansága”, személytelensége határozta meg valahány csetebota cselekvését. A kisgyermekben alig-alig munkál az éntudat.

Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)
Mint ismeretes, a Nap évről évre végigvándorolni látszik a pályája vonalába eső, úgynevezett állatövi csillagképeken. A csillagászat ókori felvirágzásának idején január 21/22-től február 18/19-ig a Vízöntő csillagkép adott neki otthont. A Vízöntő hava, Vízöntő jegy elnevezés ma is ilyen értelemben használatos, jóllehet a valóságos helyzet a Nap precessziója miatt megváltozott az idők során, csillagképünket ma már márciusban ragyogja be a felkelő Nap fénye.

A távcső felfedezése előtt a csillagászok számára nem csupán viszonyítási helyül szolgáltak az állatövi csillagképek. Az asztrológia az emberi sorsot befolyásoló erőknek tekintette őket a planétákkal együtt. Az állatövi csillagképek szimbolikája a csillaghitben fogant, de számtalan naptári vonatkozása is van.

A Vízöntő mitológiai rangját még abban az időben nyerte, amikor a Közel-Kelet földművelői az időszámítás alapjait megvetették. Ekkor, 5–6000 évvel ezelőtt, a téli napforduló csillagképe, és három zodiákusbéli társával, a Bikával, Oroszlánnal és a Skorpióval együtt a naptári sarokpontok és égtájak ura volt. Ennek emlékét őrzi a bibliai látomásokban szereplő négy apokaliptikus fenevad és a négy evangélista jelképe, melyek közül az emberarcú lény (angyal) testesíti meg a Vízöntőt.

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
Dragon-3


A Sárkány Éve 2012 január 23-án kezdődik és 2013 február 9-én ér véget. A most következő időszak a nagy remények, előrelépések és lehetőségek éve lesz. A kínai asztrológia ősi művészete évezredek óta használatban ...