Amit a citromról tudni érdemes!

citromA citrom annak ellenére, hogy nálunk nem honos és nem is terem meg, mégis szinte mindennapos gyümölcsünk. Gyakran alkalmazzuk, mint ízesítőszerként teába, levesekbe, ételekhez, készíthetünk belőle limonádét a nyári hőségben, de akár még a héját is felhasználhatjuk sütemények készítéséhez. A frissen csavart citromlé kiváló betegség megelőző hatással bír.

A citromot először valószínűleg az Indus völgyében termesztették Kr.e. 2500-tól, erre utalnak az onnan származó régészeti leletek, melyekben citrom alakú fülbevalókat is találtak.

A Kr.u. 1 században a gyümölcsöt már Palesztinában is ismerték és használták, valószínűleg ekkor már Görögországban is nagy ültetvények voltak. Lassan elterjedt a Romai Birodalomban is, gyakran általános ellenméregként használták levét. Pompeji mozaikjain is felismerhető a citrom. Azonban ebben az időben a gyümölcs nagyon drága volt, és különlegességnek számított.

A 18-19 században az arabok is elkezdték termeszteni a citromot, főként Andalúziában, Szicíliában  valamint a Szahara oázisaiban  A gyümölcs azonban csak a késői középkorban lett igazán népszerű, valószínűleg a Keresztes Hadjáratból visszatérők révén. A kórból fennmaradt ételreceptek közül sokban találhatjuk meg a citromot, melyet az agyonfűszerezés kiváltására javasoltak.

XIV. Lajos udvarában a citromot nem evésre, hanem szépítkezésre használták. Segítségével pirosították az ajkakat. A királyok gyakran ajándékba küldték egymásnak a naranccsal együtt, hogy ezzel is bizonyítsák gazdagságukat. A hajósok pedig rummal keverve, a skorbut megelőzésére és kezelésére fogyasztották, hiszen a C-vitamin tartalma bőséges védelmet nyújt a betegéggel szemben.

A citromnak napjainkban három fő típusát ismerjük. A leginkább elterjedt a savanyú citrom, amit mindennapjainkban használunk. A másik típus a zöld citrom  amit lime néven is emlegetünk, inkább kesernyés-édeskés, mint savanyú. Harmadik típusa az édes citrom, amit nem termesztenek, így nehéz hozzájutni, de zamata rendkívüli.

A citromban számos értékes hatóanyag található. Közismert és régóta használt C-vitaminja. A citrommal kapcsolatba elvégzett tudományos vizsgálatok száma meglepően csekély, ennek valószínűleg az az oka, hogy egyrészt beskatulyázták, mint a C-vitamin forrás és skorbutellenes gyümölcs (ezt a hatását már nem is kellett kísérletesen igazolni), másrészt nem alkalmas olyan mértékű fogyasztásra, mint pl. a narancs. Fontos tudni, hogy a citrom rendkívül savas, ezért károsíthatja a fogzománcot. A citromhéj felhasználásával kapcsolatban pedig meg kell említeni, hogy általában gombaölő anyaggal permetezik be a penészedés megelőzése érdekében, így mielőtt a héját belereszelnénk ételeinkbe, érdemes alaposan megmosni, illetve áztatni.

Antioxidáns hatás

A citromban találhatunk antioxidáns vegyületeket, melyek képesek megkötni a keletkező szabad gyököket. Ezek a káros vegyületek ártalmasak lehetnek a sejtek számára, és felelőssé tehetőek, olyan betegségekért, mint a neurodegeneratív elváltozások, érrendszeri betegségek, vagy a daganatos megbetegedések. A citromban elsősorban a C-vitamin, valamint a limonén nevű anyag biztosítja az antioxidáns hatást. Így a citrom és a citromlé rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megelőzéséért.

Daganatellenes hatás

A citromban lévő hatóanyagok egy része daganatgátló hatással rendelkezik. Kimutatták, hogy képesek gátolni azt a pumpamechanizmust a tumor sejtekben, amely felelős azért, hogy a daganatok gyógyszer rezidensekké válnak. A citromlé önmagában képes ezt a rezisztencia pumpát bénítani. Ez segítheti a rákellenes szerek hatékonyságát.

Ezenkívül a citromban található kumarin típusú anyagok erőteljesen megakadályozzák olyan nitro-vegyületek keletkezését a szervezetben, melyek karcinogén hatással bírnak  Ez is hozzájárul ahhoz ,hogy a citrom a rákmegelőzés egyik természetes eszköze, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Emésztést elősegítő hatás

A citrom vagy citromlé fogyasztását követően a hasnyálmirigy emésztőenzimei nagyobb mértékben termelődnek, így mind a zsírok  mind a fehérjék, mind pedig a szénhidrátok emésztése könnyebben és gyorsabban megy végbe. Nem véletlen, hogy már a középkorban felfedezték, hogy az ételek sokkal könnyebben emészthetővé válnak, ha egy kis citrommal megcseppentik vagy fűszerezik. Érdemes tehát minél több citromot csempészni ételeinkbe, és kiváltani vele pl. a nem túl egészsége ecetet.

Apoptózisra gyakorolt hatás

Az apoptózis a programozott sejthalál folyamata, amely genetikailag kódolt minden sejtünkben. Az egészséges sejtek esetében az a a cél, hogy ezt a folyamatot lassítsuk, míg a daganatos sejtek esetében az apoptózis gyorsítása kívánatos  A citromból nyert illóolaj speciális hatással bír az apoptózisra. Kimutatták hogy a citromolaj bonyolult biokémiai mechanizmusokon keresztül képes lassítani egyes agysejtek programozott sejthalálát, ami azt sugallja, hogy a szellemi frissesség megőrzésének egyik eszköze lehet. Ugyanakkor az is kiderül, hogy egyes daganatsejteken a citromból kivont flavonoid típusú vegyületek gyorsítani képesek a sejthalált, azaz elősegítik a rákos sejtek elpusztulását. Ez azért is fontos, mert a daganatsejtek esetében gyakran úgy tűnik, hogy elveszett belőlük a programozott sejthalál, és ezért növekednek szinte gátlástalanul a szervezetben. A citrom kivonatanyagai valamelyest fékezni tudják ezt a gyors osztódást.

Népgyógyászati felhasználás

A citromot általános szer meghűlésben  influenzában, ahol nemcsak C-vitamin tartalma, hanem állítólagos baktérium- és vírusölő hatása miatt is hatékony. A narancshoz hasonlóan, női hormontermelési zavarok orvoslására is javasolják feltételezett fitoösztrogén tartalma révén. Vizelethajtóként, érfal erősítőként  gyomorpanaszokra, reuma, magas koleszterinszint, torokfájás, immungyengeség, szájpenész, asztma és izomgörcsök esetén is ajánlják. A fenti hatásokat tudományosan azonban eddig nem sikerült teljes mértékben igazolni.

 

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?


Istennel beszélget egy ember: - Uram, szeretném megtudni, hogy milyen a Paradicsom és milyen a Pokol. Isten odavezeti két ajtóhoz. Kinyitja az egyiket és megengedi az embernek, hogy betekintsen. A ...