Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

Agressziót vált ki a tankolás!?

 

Tankolás közben a benzincsőből felénk áradó tömény benzinszag belélegzése nem ajánlott, a benzingőz ugyanis agressziót válthat ki. Kísérleti patkányok esetében legalábbis ezt tapasztalták a kutatók, akik szerint az ember esetében is hasonló a hatás.

A tömény benzingőz számlájára eddig „csupán” a rákkeltő hatást írták, mostantól azonban azt az agyunkra gyakorolt negatív effektust is felírhatjuk a listára, amely során agressziót vált ki az üzemanyag belélegzése.

Az egyiptomi Amal Kinawy tudományos kísérletében patkányok esetében bizonyította a benzin és a belélegzés által felszabaduló agresszió kapcsolatát. Agyunk a benzingőzben lévő szabad radikálok hatására ugyanis megváltoztatja kémiai működését – ha úgy tetszik: ideiglenesen összeomlik –, és emellett még az egyes agyterületek szerotonin- és dopaminszintje is nagy szélsőségek között mozog.

Kinawy, a Kairói Egyetem kutatója, hogy feltételezését igazolja, hímnemű kísérleti patkányaival napi harminc percig szagoltatott egy benzinből és levegőből álló keveréket, amely egy speciális kamrából áradt a rágcsálók felé. A tudós ezzel egy olyan helyzetet kívánt szimulálni, amely egy hétköznapinak számító tankolás során vár mindenkire, aki a tankolást nem bízza a segítő benzinkutasra, hanem saját kezűleg akarja autójának tankját teletölteni. Kinawy a kísérlet utolsó tíz napján megfigyelte, hogyan viselkednek társaikkal szemben a benzingőzt belélegző patkányok, s azt is megvizsgálta, hogy a rágcsálók agyában milyen változások mennek végbe azon állatok agyi folyamataival összehasonlítva, akik nem kaptak a benzingőzös levegőből.

A kutató azt állapította meg, hogy a patkányok a benzingőz hatására agresszívebben közeledtek a velük egy ketrecben élő többi állathoz, sőt: fenyegették is azokat. Mindez teljesen független attól, hogy ólmozott, vagy ólommentes benzint lélegeztek be. Az agyi folyamatok elemzése is hatalmas eltérést mutatott a benzines és attól mentes csoport esetében: előbbieknél az oxigénnel való kötések miatt számos károsodást mutatkozott. Kinawy emellett a„begőzölt” állatok esetében agyuk különböző területein alacsonyabb dopamin- és szerotonin-szintet mért. Ezek az anyagok nagyban felelősek az érzések érzékeléséért és az ebből adódó viselkedésformáért is. „A legváratlanabb az volt, hogy alacsony szerotonin-szintet tapasztaltunk. Minél több van jelen a szervezetben ebből az anyagból, annál nagyobb agressziót tompító hatást tapasztalhatunk” – magyarázza a kutató.

Akármilyen megegyezések is tapasztalhatók a rágcsálók és az ember testi és lelki folyamatai között, a kísérlet megállapításai mégsem vetíthetők ki egy az egyben az emberre: „a patkányok által belélegzett benzingőz mennyisége jóval nagyobb volt annál, mint amilyen egy átlagos tankolás során a benzinkúton légcsövünkbe kerülhet” – mondja maga Kinawy, ám véleménye szerint a tapasztaltak elegendő okot adnak arra, hogy további megfigyeléseket végezzenek e területen.

forrás: focus.de, fokuszbanano.hu

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


  Miért van az, hogy a nem hatékony és veszélyes gyógyszerek használatát szorgalmazzák a “közegészségügyi” szervezetek a jól bevált mellékhatás nélküli természetes megoldások helyett? Az igazság az, hogy a gyógyszer készitők ...