Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

A Zen meditáció

A Zazen a meditáció egy különleges formája, egyedülálló Zen, aminek a funkciói a gyakorlat szívét jelentik. Valójában, a Zen Buddhistákat általánosan „meditációs Buddhisták”-ként ismerjük. Alapvetően a Zazen a saját magunk tanulmányozása.

A nagy Dogen Mester mondta: „Ahhoz, hogy megtanuljuk a Buddha Módszert, tanulmányoznunk kell önmagunkat, ahhoz, hogy tanulmányozzuk önmagunkat, el kell felejteni önmagunkat, és hogy elfelejtsük önmagunkat, a több tízezer dolog által felvilágosultnak kell lennünk.” A több tízezer dolog által felvilágosultnak lenni azt jelenti, hogy felfedezzük az egységet magunk és a több tízezer dolog között. Saját felvilágosulásában Buddha ülő helyzetben meditált; a Zen gyakorlat visszatér ugyanabba az ülő meditációba újra és újra. 2500 éve ez a meditáció folytatódott, generációról generációra; ez a legfontosabb dolog, amit továbbadtak. Indiából továbbterjedt Kínába, Japánba, Ázsia más részeibe, és aztán végül Nyugatra. Ez egy nagyon egyszerű gyakorlat. Nagyon egyszerű leírni, és nagyon egyszerű követni. De ahogy minden gyakorlatot, ezt is rendszeresen kell végezni.

Hajlamosak vagyunk a testet, a lélegzést és az elmét külön tekinteni, de a Zazenben ezek együtt jelennek meg, egy valóságként. Az első dolog a Zazenben, hogy figyeljünk a test pozíciójára. A testnek kommunikációs képessége van külsőleg a világ felé és belsőleg önmagunk felé. Ahhoz, hogy hogyan helyezed el a tested, sok köze van az elmédnek és a légzésednek. A Buddhizmus evolúciójának évei során, a leghatékonyabb testhelyzet a Zazen gyakorlásához az ülő Buddha piramis alakzata volt. Ajánlott a földön ülni, mert az nagyon stabil. Zafu-t használunk – egy kispárna- hogy a hátunkat megemeljük egy kicsit, így a térdek hozzáérnek a földhöz. A fenekeddel a földön, és két térdeddel a földet érintve háromlábú alapot formálsz, mely 360°-os stabilitást ad.

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


Bert Hellinger német pszichológus nevéhez fűzödik ez a – leggyakrabban csoportos – terápia, azonban ritkán nem kizárt az egyéni foglalkozás sem. Köztudott – bár az okát kevesen ismerik –, hogy ...