A sírás igenis egészséges

 

Egyre több televízió műsor bizonyítja be, hogy a sírás igenis egészséges, és nemhogy nem kell szégyellni, sokkal inkább jót tesz, ha kisírjuk magunkat, mintha visszafojtjuk az érzelmeinket.

Például a legutóbbi X Faktor széria zsűritagok szinte mindegyik versenyzőt végigkönnyezték a műsorban. A feltevések után valóban megkérdezhetjük magunktól, tényleg jobb, ha sírunk bizonyos helyzetekben? Egy kutatás eredménye szerint igen.

Az Indianai Egyetem által elvégzett kutatások alapján például azok a sportemberek, akik néha egy-egy nem jól sikerült meccsük után kisírják magukat, hosszabb távon képesek jobb teljesítményt felmutatni, mintha magukba fojtanák érzelmeiket. Maga a „gátlástalanság”, amit így jeleznek, az érzelmeik kimutatásakor sokkal inkább jelzi magas önbecsülésüket, mint gyengeségüket.

A sírásnak nem csupán ezt az egyetlen előnyét tarthatjuk számon: a kutatók szerint a sírás segíthet az allergia mérséklésében, és a reumás ízületi gyulladások okozta fájdalmat is csökkentheti. A vizsgálat eredményei alapján egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a sírás képes segíteni az immunrendszer szabályozásában.

Még 2006-ban végezték el azt a kísérletet, amelyben megvizsgáltak 60 ekcémás betegségben és latex-allergiában szenvedő tesztalanyt. Az embereket a vizsgálat során arra kérték, hogy nézzenek meg egy megríkató romantikus filmet. A kutatást végző szakemberek az allergiások bőrére latex-anyagot tettek a film megnézése előtt, illetve utána is. A reakciókat megvizsgálva arra a meglepő feltevésre jutottak, hogy a vizsgált alanyok közül azoknak, akik elsírták magukat a film alatt, mérsékeltebb allergiás reakciót mutatott ki a bőrük, mint azoknak az egyéneknek, akik nem sírtak. Vagyis a sírás után kisebb volt a bőrön megjelenő allergiás reakció.

Szintén ehhez hasonló teszt alapján bizonyították be egy japán kutatócsoport tagjai, hogy a reumás ízületi gyulladásos betegségben szenvedők amennyiben érzelmeiket jobban kimutatják és időnként sírnak, kevesebb fájdalmat tapasztalnak meg életük során. Ezek szerint már két kutatás is bebizonyította, hogy megéri érzelmesnek lenni.

A Tilburgi Egyetem professzora, Ad Vingerhoets azt is megállapította, hogy a nők életük során általában többet sírnak, mint a férfiak, azonban amikor valamilyen komolyabb dolog, például gyászesemény történik, akkor mindkét nem képviselői azonos mértékű „reakciót” produkálnak. A professzor azt is megállapította, hogy míg a nők a negatív élmények miatt, addig a férfiak sokkal inkább a pozitív dolgok miatt sírják el magukat időről-időre.

A férfiak és nők sírásának gyakoriságát azonban megemlíthetjük a személyiségi jegyekkel kapcsolatban is, például azok többet sírnak, akik érzékeny lélekkel és empatikus tulajdonságokkal rendelkeznek, viszont állítólag a hormonok is befolyásolják az érzékeny reakciót. Míg a nőknél a prolaktin hormon tör elő síráskor, a férfiaknál ezt a reakciót a tesztoszteron elnyomja.

A sírást azonban kiválthatja a prolaktin hormonszint megnövekedése (például alkohol hatására), vagy kialvatlanság esetén, amikor a limbikus rendszer, amely az érzelmi állapotunkat szabályozza, nincsen megfelelő egyensúlyban. Ez utóbbi működését betegségek is befolyásolhatják, a stroke, az agysérülés, a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór is.

forrás: egeszsegeseletmodok.com

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?


  Amerikai kutatók kísérleteikben úgy találták, hogy a mosolygás fizikailag is segíti, hogy túljussunk nehéz, stresszes helyzeteken. A Psychological Science című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányba 169 önkéntest vontak be a Kansasi ...